Бивш шеф на КГБ предупреди за „големи проблеми” от войната в руските спецслужби

Бивш шеф на КГБ предупреди в сряда, че конфликтът между руските служби за сигурност може да доведе до големи проблеми и призова враждуващите групи да се обединят около президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията припомня за станалите известни по-рано този месец подробности за враждата между групи от служители на тайните служби на Русия.

Конфликтът излезе наяве, след като агенти на Федералната служба за сигурност (ФСС), ръководена от Николай Патрушев, арестуваха висши служители от службата за борба с наркотрафика, оглавявана от Виктор Черкесов. Арестите бяха обяснени с корупция и превишаване на правомощия.

В отворено писмо, публикувано във вестник "Завтра", Николай Крючков, ръководител на Комитета за държавна сигурност (КГБ) от 1988 до 1991 г., призовава враждуващите групи да се помирят. "В противен случай - и трябва да се доверите на нашия опит! - ще възникнат големи проблеми, а това не бива да се допуска", предупреждава той.

"Виждаме, че страните са обединени във вярата си в Путин като национален лидер, като фактор за стабилността на страната. Мнозина споделят тази вяра и ние сме готови да подкрепим всички стъпки, които могат да доведат до разбирателство", заявява Крючков в писмото си. То е подписано и от други бивши висши офицери от КГБ, чийто приемник е Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Бившият подполковник от КГБ Владимир Путин, който е служил в бившата ГДР, изгради властовата си база чрез свои бивши колеги от тайните служби. Идната пролет изтича неговият втори и последен президентски мандат, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?