Бивш шеф в КГБ стана президент на Южна Осетия

Избирателната комисия в Южна Осетия обяви Леонид Тибилов за президент на отцепилата се от Грузия република, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

Според окончателните данни от състоялия се в неделя втори тур от президентските избори Тибилов получава 54.12 на сто от гласовете, а конкурентът му Давид Санакоев – 42.65 процента.

Против двамата кандидати са се обявили малко под един процент от избирателите, обяви председателката на ЦИК Белла Плиева.

Очаква се встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Южна Осетия да се състои на 21 април. Леонид Тибилов е бивш ръководител на южноосетинския клон на КГБ.

Асошиейтед прес припомня, че планинската провинция Южна Осетия се отцепва от Грузия в началото на 90-те години, което довежда до война. Впоследствие в района са разположени многонационални мироопазващи сили.

През август 2008 г. напрежението между Грузия и проруските сепаратисти разпалва кратка война, в която армията на Русия отблъсква грузинските военни части.

Независимостта на Южна Осетия е призната от Русия и само от още четири държави от ООН - Венецуела, Науру, Никарагуа и Тувалу.

Споделяне

Още от Свят