Бивш водещ в ББС арестуван, след като призна, че умъртвил умиращ приятел

Рей Гослинг, бивш радио и телевизионен водещ от ББС, беше арестуван по подозрения за убийство, след като преди два дни призна открито, че е сложил край на живота на свой бивш любовник, болен от СПИН в терминален стадий, съобщи ББС в сряда.

В понеделник в предаване на ББС, посветено на асистираните самоубийства и евтаназията, Рей Гослинг разказа как е прекратил страданията на своя бивш любовник, който бил приет за лечение в болница в много сериозно състояние. Гослинг не уточни името на човека. Той каза само, че това се е случило през 80-те години на миналия век, в началото на епидемията от СПИН.

"В една болница, в един горещ следобед, лекарят ми каза: "Повече не можем нищо да направим за този човек". А през това време този човек така се мъчеше, страдаше ужасно много. Тогава казах на лекаря: "Оставете ме насаме с него само за момент" и лекарят си тръгна. След което взех възглавницата, притиснах я върху лицето на болния и я държах така, докато той умря", разказа Гослинг.

Ден по-късно в интервю за ББС Гослинг допълни, че са се договорили с бившия си любовник, че ако състоянието му се влоши прекалено много и лекарите се окажат безсилни, то тогава той ще сложи край на живота му.

Говорител на полицията в графство Нотингамшър, Централна Англия, обяви, че полицаите са арестували Гослинг по-рано тази сутрин във връзка с направените от него признания в програмата на ББС.

Признанията на 70-годишния Гослинг бяха направени в момент, когато във Великобритания се води оживен дебат за евтаназията и за асистираните самоубийства на терминално болни хора.

По силата на закон от 1961 г. асистираните самоубийства са незаконни в Англия и в Уелс. Максималната присъда за това престъпление може да достигне до 14 години затвор.

През септември миналата година британското правосъдие внесе яснота по разпоредбите на закона. Тогава Кийр Стармър, началник на Кралската прокурорска служба, повдигаща обвинения за криминални деяния в Англия и Уелс, излезе със становище в кой случай асистираното самоубийство може да се счита за престъпление и в кой не, припомня Ройтерс. Съгласно това становище за престъпление няма да се считат случаите, в които хората, помагащи на техен близък да сложи край на живота си, действат от състрадание, а волята на техния близък да умре не буди никакво съмнение, допълва Франс прес.

Очаква се в скоро време Стармър да публикува окончателното си становище по въпроса, отбелязва Ройтерс.

Годишно десетки терминално болни британци отиват в Швейцария за евтаназия, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят