Бившата кандидатка за Белия дом иска повторно преброяване на гласовете в три щата

Джил Стайн

Бившата кандидатка на Зелената партия за Белия дом Джил Стайн призова за повторно преброяване на подадените гласове в три щата, изразявайки съмнение в победата на Доналд Тръмп там, предаде ДПА.

"След тежка президентска надпревара, изпълнена с разногласия, в която чуждестранни агенти пробиха партийни компютърни системи, частни имейл сървъри и бази данни с гласоподаватели в някои щати, много американци се питат дали резултатите от вота са надеждни", каза Стайн.

"Ето защо неочакваните резултати от изборите и аномалиите, за които бе съобщено, трябва да бъдат разследвани, преди да бъдат обявени официалните резултати. Заслужаваме избори, на които можем да вярваме".

Списание "Ню Йорк" написа вчера, че група компютърни специалисти и юристи призовават за повторно преброяване в три от спечелените от Тръмп щати. Те изразяват опасения, че в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания може би е имало манипулации и хакерски атаки.

Активистите били казали миналата седмица на щаба на демократката Хилари Клинтън, че тя е получила по-малко гласове в окръзите, където е имало електронни машини за гласуване, отколкото в тези, където са били използвани хартиени бюлетини.

Същевременно неофициални резултати от преброяването на гласовете окръг по окръг, съобщени от щатските власти и цитирани от Ройтерс, показват, че Доналд Тръмп е победил съперничката си на президентските избори в САЩ Хилари Клинтън с 10 704 гласа разлика в щата Мичиган.

Тръмп е получил 2 279 543 гласа, Клинтън - 2 268 939, либертарианският кандидат Гари Джонсън - 172 136, а кандидатката на Зелената партия Джил Стайн е получила 51 463 гласа. Още деветима кандидати събират общо около 30 000 вота.

Резултатите ще останат неофициални до 28 ноември, когато се очаква да бъдат потвърдени от компетентния щатски орган.

До последно не бе известно кой побеждава в президентската надпревара в Мичиган, където резултатите между първите двама бяха много близки. Ако Тръмп бъде обявен официално за победител в щата, той ще събере 306 електорални гласа срещу 232 за Клинтън.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?