Бившата премиерка на Бангладеш арестувана

Бившата премиерка на Бангладеш арестувана

В Бангладеш беше арестувана бившата министър-председателка на страната и лидер на опозицията Шейх Хасина Ваджед.Над 400 полицаи обградили дома ѝ в столицата на страната Дака и я съпроводили да съда, който е нареди ареста, съобщи неин помощник, цитиран от Франс прес.

По думите на един от адвокатите на Ваджед арестът е заради обвинение в изнудване, корупция и съучастие в убийство. Тези обвинения бяха предявени на бившия премиер през април, когато тя се намираше при роднини в САЩ. Без да им обръща внимание Хасина Ваджед се върна в родината си.

Ваджед бе премиер на Бангладеш в периода 1996-2001 г., оглавявайки опозиционната народна Лига Авами. Тя е дъщеря на лидера на движението за независимост на страната Шейх Муджибур Рахман, който бе първият премиер на Бангладеш, но с почти цялото си семейство бе убит при военен преврат през 1975 г.   

При ареста на Ваджед около 200 нейни поддръжници се опитаха да проведат демонстрации, но полицията ги разпръсна, използвайки сълзотворен  газ и  гумени патрони. Няколко от демонстрантите са били арестувани.

През януари 2007 г. в Бангладеш бяха отменени парламентарните избори и бе въведено извънредно положение. В продължение на тези няколко месеца опозицията провеждаше масови улични манифестации и устройваше транспортни блокади. Временното правителство на страната, назначено през януари, обяви война на корупцията и обеща да проведе избори до края на 2008 г.

Още един бивш премиер на Бангладеш Хадела Зия, оглавяваща правителството от 1991 до 1996 г. и от 2001 до 2006 г., е призована пред съда. Тя е обвинена за това, че една от компаниите, в които е съсобственик, не е плащала данъци.

Халеда Зия е лидер на Бангладешката националистическа партия, чиято опозиция е Лигата Авами на Ваджед.

От март 2007 г.обаче в страната е забранена всякаква политическа дейност до разпореждането на правителството.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?