Бивши БДЖ-шефове бяха осъдени за щети от 1.5 млн. лв.

Бивши БДЖ-шефове бяха осъдени за щети от 1.5 млн. лв.

Софийският градски съд осъди в понеделник бившите директори на БДЖ Олег Петков и Христо Монов заради нанесени от тях щети на държавното дружество, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Петков е получил присъда от 4 г. лишаване от свобода и няма да има право в продължение на пет години да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.
Той е осъден за това, че като шеф на железницата в периода 4 октомври 2006 г. до 11 февруари 2008 г. е нанесъл щети за 1 361 062 лв. с поемане на транспортните разходи за доставка на вагони по два договора за обществена поръчка. Това е било в нарушение на условията по обявената обществена поръчка.

Хирсто Монов, който наследи Петков, също бе присъединен към обвинението, според което от неговите действия по същия казус са настъпили вреди за 201 111 лв. Присъдете на Монов е условна присъда от 3 г. с петгодишен изпитателен срок. Той също бе лишен от право 4 години  да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.

Споделяне

Още от България