Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай е арестуван във Франция

Рамуш Харадинай, сн. ЕПА/БГНЕС
Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай заради издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г., съобщиха световните агенции.
 
Харадинай беше премиер на Косово през 2004 и 2005 г. Той беше съден и оневинен два пъти от Международния наказателен съд за бивша Югославия – отново по обвинения във военни престъпления.
 
През юни 2015 г. Харадинай беше арестуван от полицията в Словения, но след дипломатически натиск беше пуснат два дни по-късно.
 
Бившият високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово сега е бил задържан на летище ”Базел – Мюлуз” в Източна Франция.
 
”Той е бил задържан от френските власти въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия през 2004 г. Това за нас е недопустимо”, се казва в изявление на външното министерство на Косово.
 
Ведомството добави, че прави всичко възможно за освобождаването на Харадинай.
 
Косово и Франция са в добри дипломатически отношения. Париж е един от най-големите поддръжници на най-младата европейска държава, отбелязва Ройтерс.
 
Косовският конфликт от 1998-1999 г. завърши с отделянето от Сърбия на областта, населена предимно с етнически албанци. През 2008 г. Косово обяви независимост, която е призната от 110 страни, но не и от Сърбия, отбелязва Франс прес.
Споделяне

Още от Свят