Бившият началник на сръбската ДС предаден на Хагския трибунал?

Властите на Сърбия и Черна гора решиха да предадат бившия началник на сръбската Държавна сигурност Йовица Станишич на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Това съобщи днес министърът на правата на човека и националните малцинства Расим Ляич, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи БТА.

Йовица Станишич и Франко Симатович - бивш командващ сръбската част за специални операции, бяха обвинени миналия месец в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени в Босна и Хърватия в периода /1991- 1995 г./

Симатович и Станишич фигурират, наред с други, в обвинителния акт на трибунала в Хага срещу югославския президент Слободан Милошевич като съучастници в етническото прочистване, извършено от сърбите в Хърватия и Босна.

Двамата бяха задържани заради подозрения във връзки с организираната престъпност. Те бяха арестувани след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич на 12 март в Белград.

Симатович бе екстрадиран в Хага и в началото на месеца се яви за първи път пред съда, където обяви, че не се признава за виновен.

Споделяне

Още от Балкани