Бившият премиер на Египет осъден на 3 години затвор за корупция

Хосни Мубарак в ареста

Бившият президент на Египет Хосни Мубарак получи в сряда три години затвор за корупция, а двамата му синове бяха осъдени на по четири години затвор по същото дело, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това става три години и половина след протестите в страната, които сложиха край на 30-годишното управление на Мубарак.

Присъдите бяха произнесени на първа инстанция от трибунал в Кайро. Обвиненията срещу Мубарак бяха за отклоняване на държавни средства и корупция, извършени заедно със синовете му Гамал и Аля. Смята се, че тримата са отклонили 125 милиона египетски лири (13.5 милиона евро) от бюджета на президентския дворец.

Мубарак е съден също така и за смъртта на демонстранти по време на бунта, който го принуди да напусне поста си през 2011 година.

 

По-късно през деня египетският съд продължи с масовото налагане на присъди за членовете на "Мюсюлмански братя". В сряда бяха наложени различни присъди на 115 привърженици забранената партия, от които 54 бяха доживотни.

Подсъдимите бяха обвинени за участие в насилието в провинция Мансур миналия август, последвало отстраняването от власт на президента Мохамед Морси, подкрепян от "Мюсюлмански братя".

Обвиненията включваха подстрекаване към насилие и хаос, както и членуване в забранена групировка. Докато съдът се произнасяше, пред съда демонстранти скандираха в подкрепа на подсъдимите и се наложи полицията да ги разпръсне със сълзотворен газ.

В сряда роднини на хора, осъдени на смърт в последните масови процеси в Египет, изпратиха писмо до бившия главнокомандващ египетската армия фелдмаршал Абдел Фатах ас

Сиси, който е кандидат за президент на изборите идната седмица.

В писмото си роднините на близо 700 осъдени на смърт поддръжници на Мюсюлмански братя призовават Ас Сиси да спаси живота на техните близки в името на справедливостта.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?