Бившият президент на Сърбия Милутинович застава пред Хагския трибунал

Бившият президент на Сърбия Милан Милутинович замина днес предиобед с извънреден полет за Хага, за да се изправи пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

Заминаването на бившия президент се забави с няколко часа заради мъглата в Белград.

Милутинович, който доскоро беше последният човек на власт от най-близкото обкръжение на Милошевич, е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Косово през 1999 г.

Обвиняемият е придружен в Хага от адвокат и от помощник-съюзния министър на правосъдието Небойша Шаркич, съобщава още ТАНЮГ.

Очаква се първото заседание на съда по делото срещу Милутинович да бъде в сряда, когато ще му бъдат представени обвиненията, а той ще трябва да отговори, дали пледира невинен или виновен.

Досега Милутинович е отхвърлял всякаква отговорност за военните престъпления в Косово и е твърдял, че не е имал никакъв контрол над действията на югославската армия и полиция в областта.

Екстрадирането на Милутинович към Хагския трибунал се забави, тъй като до края на миналата година той заемаше поста президент на Сърбия и властите в Белград изтъкваха, че той като сръбски държавен глава се ползва с имунитет.

Миналата седмица председателят на югославския Национален съвет за сътрудничество с трибунала в Хага и външен министър Горан Свиланович изпрати до председателя на трибунала Клод Жорда писмо, в което напомня, че бившият сръбски президент е сътрудничил със сегашните власти в Белград и че се предава доброволно. Поради това Свиланович поиска Трибуналът да разреши на Милутинович да се защитава на свобода. Писмо с подобно съдържание до главния прокурор на трибунала Карла дел Понте изпрати и сръбският премиер Зоран Джинджич.

В петък говорителката на главния прокурор Флоранс Хартман обаче подчерта, че не се водят преговори с Белград за временното пускане на свобода на Милутинович. Условното освобождаване е решение, което могат да вземат само съдиите на трибунала, след като обвиняемият бъде предаден, обясни от своя страна говорителят на Хагския трибунал Джим Лендейл.

Споделяне

Още от Балкани