Бившият шеф на ДАГ остава единственият едър обвиняем

Бившият шеф на ДАГ остава единственият едър обвиняем
Бившият шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков остава единственият висш чиновник, срещу когото има повдигнато обвинение. Това стана ясно във вторник от думите на зам.-градския прокурор на София Божидар Джамбазов.

Юруков се сдоби със статут на обвиняем заради неизгодна сделка. Става въпрос за заменки на два имота в Созопол, които са ощетили държавата с 3.5 милиона лева. В рамките на това разследване се проверяват и две заменки във Варна и Несебър, уточни Джамбазов.

Освен това досъдебно производство в ДАГ и в земеделското министерство се водят още няколко. Те обаче все още са срещу неизвестен извършител.

Джамбазов съобщи, че прокуратура е образувала досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) заради ремонт на сградата на министерството в Стара Загора. Разследването е за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Ремонтът пък е глътнал повече от 10 милиона лева.

Разследването по случая е започнало след одит от Държавния финансов контрол. То е срещу неизвестни извършители, заемащи "отговорно служебно положение".

Прокуратурата търси виновни и сред администрацията на парламента за три обществени поръчки за доставка и поддръжка на асансьори. Освен това досъдебното производство разследва и една специална обществена поръчка за ремонт на депутатските жилища.

До момента няма данни за унищожавани документи, засягащи работата на парламента, а бившият главен секретар Огнян Аврамов вече е бил разпитан. Проверява се и имотното състояние на Аврамов, в чиито дом при обиск миналата седмица бяха открити 60 000 евро.

Спира разследването за побоя на Огнян Стефанов

Разследването за побоя на журналиста Огнян Стефанов спира, тъй като процесуално-следствените действия са изчерпани. Прокуратурата ще изпрати делото на МВР за разкриване на извършителите.

Огнян Стефанов, за когото ДАНС разкри, че стои зад анонимния сайт "Опасните", бе зверски пребит на 22 септември м.г., с което на практика възникнаха подозрения за ролята на самата агенция в побоя.

Божидар Джамбазов коментира, че нападението в събота срещу главния редактор на "Портал Европа" Огнян Бояджиев не е свързано с работата му, а е чисто криминално деяние. По думите му, разследването се води за грабеж, придружен със средна телесна повреда.

Споделяне

Още от България