Бившият земеделски министър Венцислав Върбанов окончателно оправдан

Венцислав Върбанов, Сн: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда в четвъртък бившия земеделски министър Венцислав Върбанов от кабинета "Костов".

Той бе обвинен за умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление, като делото му продължи около 10 години на първа инстанция.

В крайна сметка през април 2011 г. съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) оправда Върбанов, обявявайки, че срещу него не е било събрано нито едно уличаващо доказателство.

"Поведението на Върбанов е било изключително добросъвестно, но за съжаление последвалите го министри не са развили подобни действия. Държавата само е загубила", коментира съдия Крънчева при прочитането на присъдата преди две години.

На следващата година Софийският апелативен съд (САС) изцяло потвърди решението ѝ, но въпреки това прокуратурата протестира пред ВКС. Върховните магистрати обаче изцяло се солидаризираха с решенията на първите две инстанции.

Основната теза на обвинителите бе, че Върбанов е нарушил правилника на Държавен фонд “Земеделие“, като е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лева и е допуснал нарушения при приватизацията на "Добруджанска гора" и "Геоводинженеринг".

Бившият министър твърдеше пред съда, че по-голямата част от изплатените средства са били предназначени за бъдеща продукция и по всички случаи, в които са констатирани нарушения, са били заведени дела.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?