Бизнес- партия все пак се учреди

Спечелване на 10% от гласовете на следващите парламентарни избори е целта на създадената в неделя партия Федерация на свободния бизнес (ФСБ), съобщи идеологът на формацията Димитър Луджев (вицепремиер в правителството на Димитър Попов). Прогнозата му се основава на гласовете, спечелени от бизнес-обединенията на последните местни избори през 2003 г. По думите на създателите, във формацията влизат представители на едрия и средния бизнес и на браншовите организации, както и няколко регионални бизнес-партии.

Кандидат-депутатските листи на формацията ще се правят по регионите, на основание на местните договорености, обясни финансистът Емил Хърсев. Бизнесът ще има свободата да си подреди листите и после да направи необходимото хората в тях да бъдат избрани в парламента, допълни той.

По думите му нищо не пречи на предприемачите да делегират своите права на политическите партии както са правили досега, но за 15 години бизнесмените са разбрали, че политиците могат да ги защитават, но не и да ги представляват. Партиите обещават намаляване на безработицата, увеличаване на инвестициите и други, но това са все неща, които ние трябва да направим, допълниха колегите му. Защо трябва да делегираме права на хора, които не знаят как се прави бизнес, мотивираха начинанието си те.

Бизнесмените уточниха, че над 50% от времето на всеки предприемач преминава в преодоляване на административни пречки.

Сред учредителите на новата политическа партия са още собственикът на "Тандем" Кирил Вътев, на "Пършевица" Димитър Зоров, на консултантската къща "Булмар Груп" Емил Попов, изпълнителният директор на "Елпром" Йордан Накев.

Пред журналисти Димитър Луджев уточни, че писмото към бизнеса за създаване на федерацията е било подписано и от шефа на Нове холдинг и собственик на ЦСКА Васил Божков. "Събранието ни се проведе в "Електроимпекс", имаме офис в "Овергаз", но едрият бизнес предпочита да не излиза напред," допълни Луджев.

Първоначалните заявки за създаване на бизнес - партия по инициатива на Сашо Дончев от "Овергаз", собственика на Дарик радио Радосвет Радев и председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев бяха осуетени в края на миналата година заради сравнително слабия отзвук, който получи сред бизнес -средите писмото - призив за намаляване броя на депутатите в парламента.

Споделяне

Още от България