Бизнесът да се готви за стотици милиони еврофинансиране в "зелени" проекти

Днес икономически растеж, различен от "зеления", не е възможен - това не лукс и тежест на растежа, заяви министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев в четвъртък при откриването на Green Day Forum.

По думите му това е единственият начин да ставаме по-богати. Основният въпрос, който ме вълнува, е как се отнасят зелените движения към основния императив - икономическия растеж. Притесняваме ме мисленето, че "зелената икономика" се приема като лукс, като нещо, което ни пречи да растем, заяви Дончев, цитиран от БТА.

На този форум можем да обсъдим понякога трудното взаимодействие между публичния и частния сектор и да покажем успешни, работещи модели. Публичното финансиране на "зелени проекти" като стимул е важно, но не бива да забравяме, че то има за цел да увлече след себе си частното финансиране на сходни политики, каза министърът. Ако инвестициите в "зелени проекти" през този програмен период (2007-2013 година) се измерват в десетки милиони левове, то през следващия програмен период, те ще се мерят в стотици милиони, а сумарно могат да достигнат дори до един милиард лева, посочи Дончев.

През следващия програмен период ще има предварителни условия, които ще се поставят на всяка държава членка. Истински успех ще има, когато "зелената икономика" се превърне в приоритет на бизнеса, не само защото е морално, а защото е изгодно, каза още Томислав Дончев. Вече се работи по схемата за "зелени обществени поръчки", за да се насърчава потреблението от страна на държавата по екологични проекти. Сериозен въпрос са публичните сгради. По всички мерки и програми досега са рехабилитирани не по-малко от 400 публични сгради. Това обаче е малка част от обществения сграден фонд, но има демонстрационен ефект. Така се вижда как намаляват разходите за енергия и това е стимул и за собствениците на частните сгради, отбеляза министърът.

След 10-15 години понятието "зелена" икономика едва ли ще съществува, защото тогава цялата икономика ще е "зелена", прогнозира министърът на околната среда и водите Нона Караджова при откриването на форума.

Убедена съм, че "зелената" икономика ще се случи бързо и ще стане част от нашия живот, както това стана с мобилните телефони и компютрите, каза Караджова. По думите ѝ тя ще стане неотменима част от развитието на обществото в целия свят.

Според нея трябва да бъдат подкрепени компаниите, които с корпоративна социална отговорност поемат ангажименти, много по-големи от изискваните в законодателството. Органите на МОСВ извършват контрол и където правилата не се спазват, налагат наказания и глоби. Нямаме практика обаче да ръкопляскаме на добрите практики, добави тя.

Цветан Симеонов - председател на БТПП, посочи, че тези форуми са средство за противопоставяне на икономическата криза.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?