Бизнесът ударно получил над 750 млн. лв., за да стане по-конкурентен

Бизнесът ударно получил над 750 млн. лв., за да стане по-конкурентен

Само за шест месеца бизнесът е получил над 750 млн. лв. за модернизацията и повишаването на конкурентността си и и вече разплатените средства от едноименната оперативна програма да достигнали 15 на сто при 6 процента, отчетени през месец май. От преструктурирането на програмата м края на април досега са договорени проекти за 420 млн. лева, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при връчването във вторник на нови договора с 85 фирми за близо 60 млн. лв.

Дружествата са от резервния списък за финансиране на проекти за технологична модернизация на малки и средни предприятия, след като бюджетът на схемата бе увеличен през август от 147 млн. лв. на 232 млн. лв. Така още 121 кандидати от резервния списък, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка, бяха поканени да сключат договори по схемата. Безвъзмездната финансова помощ по техните проекти е на стойност над 86 млн. лева.

По процедурата "Технологична модернизация на малки и средни предприятия" са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ със 196 бенефициенти с обща стойност над 137 млн. лв.

До момента по ОП "Конкурентоспособност“ са договорени 71.96% от ресурса на програмата, като статистиката не включва платените средства по инструмента Джереми. В сравнение със същия период на миналата година числата показват повече от четири пъти ръст на договорените средства и два пъти – на разплатените.

На церемонията присъстваше и премиерът Бойко Борисов, който не пропусна да отбележи, че когато ГЕРБ е дошла на власт, са били спрени всички програми и фондове на ЕС за България. Сега страната ни е за пример в усвояването на еврофондовете, допълни Борисов, напомняйки, че на Румъния, която бе приета в ЕС заедно с България, в момента да ѝ спрени парите по редица европрограми.

Това са живи пари, които влизат във вашите компании, каза Борисов на присъстващите бизнесмени. "Виждате какви огромни пари има да отидат при вас. Щом Любо Ганев е спечелил проект, вече съм спокоен. Щом на тази височина са стигнали и постигнати необходимите резултати и изисквания, мисля, че всичко ще е наред", заяви премиерът.

Министър Добрев насърчи компаниите да участват и в схемата за енергийна ефективност и зелена икономика в рамките на ОП „Конкурентоспособност“. По нея на бизнеса се предоставят 150 млн. евро безвъзмездна помощ, плюс още 150 млн. евро кредитна линия от ЕБВР за мостово финансиране на проектите.

Споделяне

Още от Бизнес