Бизнесмени обвинени, че торпилират създаването на нова партия в услуга на БСП и НДСВ

Инициативата на трима бизнесмени за намаляване броя на депутатите в българския парламент има за цел да торпилира създаването на бизнес партия, каквито планове съществуват. Това стана ясно от изявлението на Димитър Луджев, бивш вицепремиер, пред радио Нова Европа във вторник, ден след като бе съобщено за възванието на шефа на БСК Божидар Данев, на собственика на Дарик радио Радосвет Радев и собственика на Овергаз Сашо Дончев.

Димитър Луджев обоснова необходимостта от създаването на партия на бизнеса, като каза, че бизнесът не го устройва да стои в сянка и политиците да го шантажират. Партията на бизнеса, по думите на Луджев, ще бъде модерна формация от либерален тип, включваща активните слоеве от населението. В интервюто за РНЕ Луджев каза, че сдружаването на различни граждански формации се е наблюдавало още на отминалите местни избори.

Луджев поясни, че инициативата на Божидар Данев, Сашо Дончев и Радосвет Радев да се поиска подкрепата на бизнеса за намаляване на броя на депутатите от 240 на 100, не е част от разговорите за създаването на бъдещата бизнес формация. Той определи подписката като "глупава", и каза, че зад нея стоят БСП и НДСВ, които искат да кажат на бизнеса да остави политиката. "Така тези партии се опитват да запазят статуквото, за да могат, командвайки бизнеса, да извличат пари и ползи", каза Димитър Луджев пред РНЕ. Той допълни, че създаването на бизнес партия е "факторът Хикс" който ще обърка всичките договорки на сегашните политически сили.

Луджев уточни, че се изказва като "анализатор" и като "като човек, който е вътре в нещата". Според информирани източници от половин година насам той осъществява контакти и совалки между различни бизнес кръгове и отделни бизнесмени, за да сондира идеята за нова формация. Запитан дали подобна формация би участвала самостоятелно на изборите или би преговаряла за представителство в съществуващите политически сили, Луджав каза, че и двата варианта са възможни.

Сашо Дончев отрече да има политически амбиции

Обръщението на Данев, Дончев и Радев е било разпратено до десетки бизнесмени и хора на високи постове в български и чужди компании, като планът е възванието за намаляване броя на депутатите да бъде обявено в петък. Към момента не е ясно защо тримата са решили да стартират подобна инициатива, която има преди всичко политически и конституционни импликации.

В интервюта за пресата във вторник и Дончев, и Радев, отрекоха категорично намеренията си да влизат в политиката или да правят партия.

Ръководителят на Овергаз Сашо Дончев заяви пред РНЕ, че парите за депутати могат да се използват по-ефективно, като написването на закони се прави от експертни групи, на които да се дават спестените от депутатски заплати пари. Попитан дали това предложение е първа стъпка към създаването на политическа партия на едрия бизнес, Сашо Дончев отговори: "Какви ли не коментари могат да се чуят в България". Шефът на Овергаз каза, че няма политически амбиции и се моли да не му се налага да се занимава с политика. Според него има какво да се желае, за да има равнопоставенот между българския бизнес и чуждите инвеститори, въпреки че напоследък в това отношение има подобрение.

Коментирайки шансовете на БСП да спечели най-много гласове на предстоящите избори, Сашо Дончев каза, че истинска социална политика е трудно да се реализира, защото затова е нужен огромен бюджет.

Риск от спиране на чуждите инвестиции и нови компании на пазара

Съпредседателят на Центъра за икономическо развитие и бивш вицепремиер Александър Божков заяви пред РНЕ, че самата идея за намаляване на броя на депутатите не може да бъде реализирана през следващата година-две. Божков посочи, че тримата инициатори не искат намаляване на ДДС или на осигурителните вноски, а провокират дебат за фундаментална промяна на политическата система. Според Божков целта им е да видят коя политическа сила би се очертала като техен представител, и ако такава не бъде идентифицирана, тогава бизнесът би създал своя партия.

Директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев също коментира пред РНЕ, че ако една бъдеща бизнес партия се основава само на установили се групи на влияние в българската икономика, е възможно тя да пречи на чуждите инвестиции, да възпрепятства навлизането на нови компании и малки и средни предприятия на пазара, а тези, които вече са се установили, да търсят облаги и да живеят за сметка на обществото през държавното разпределение. Според Красен Станчев не е съвсем сигурно, че една бъдеща бизнес партия ще разреши проблемите в българския обществено - политически живот

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии е настроен скептично към възможността на бизнеса да направи успешна бизнес партия. Според него в областта на политиката професионалните политици са по-добри от бизнесмените. Пред РНЕ експертът подчерта още, че бизнесът е много разнороден и всеки бизнесмен си представя успеха по различен начин, затова всеки ще иска различни решения по важни въпроси.

Бизнесът би трябвало да намери начин да предава своите послания към политиците, но трябва да свикне с мисълта, че задачата, която политиците решават, е по-сложна от това да прави живота на бизнесмените по-лесен, каза доктор Георги Ганев.

Председателят на Съюза на работодателите Васил Василев отхвърли идеята за бизнес партия, защото бизнесът и политиците трябва да си вършат работата поотделно, но в хармония, за да има растеж от над 8-10 процента.

В понеделник и изпълнителният директор на Булбанк Левон Хампарцумян заяви пред РНЕ, че въпросът за намаляването на броя на депутатите е маловажен. По думите му, основният въпрос за Народното събрание е то да работи ефективно, а България може да си позволи да издържа и 50, и 500 депутати.

Лидерът на ССД и кмет на София Стефан Софиянски припомни пред РНЕ, че това е третият път, когато бизнесът заявява желание да се занимава с политика, след Г-13 и Възраждане. Според Софиянски една бъдеща бизнес партия трудно може да мобилизира обществен ресурс за изборите догодина.

Политологът Юри Асланов коментира, че едрият бизнес няма проблеми с отношенията си с партиите, за да се консолидира отделно от тях. Той разтълкува заявката за създаване на бизнес партия като създаване на резервни писти от страна на НДСВ, по които да отклони гласове и след това да ги събере, за да остане на власт. Предложилите идеята за намаляване на броя на депутатите не са хора, недоволни от сегашното управление, посочи Юри Асланов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: