Блеър настоя ООН да приеме резолюция за Ирак преди 30 юни

Британският премиер Тони Блеър призова за нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Ирак, която да гарантира предаването на властта на 30 юни.

Новата резолюция ще ни позволи да планираме пътя напред за политическия преход в Ирак, заяви Блеър сред среща в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Кофи Анан. Според британския премиер, който е най- категоричният съюзник на президента Буш за войната в Ирак, ООН трябва да играе ключова роля при прехода на Ирак към суверенитет.

"Мисля, че обстоятелствата ще изискват от нас в близко бъдеще да имаме нова резолюция на Съвета за сигурност, която ще ни позволи да планираме пътя напред към политическия преход в Ирак. Смятам, че сред международната общност има абсолютно съгласие за това какво искаме да видим в Ирак - а именно - стабилен и проспериращ Ирак, управляван от иракския народ, суверенна държава, където богатството е на иракския народ, и властта също е на иракския народ. Но трябва да останем твърди. Трябва да се убедим, че даваме на иракчаните това, което те търсят." - каза Блеър, цитиран от Би Би Си.

Кофи Анан съобщи, че е говорил с Блеър за препоръките на специалния пратеник на ООН в Ирак Лахдар Брахими за създаване на временно иракско правителство, което да поеме властта от САЩ на 30 юни и да доведе Ирак до избори през януари следващата година.

В петък Тони Блеър ще има среща с американския президент Джордж Буш, с когото ще обсъди ситуацията в Ирак.

Една година след падането на Саддам Хюдеин коалиционните сили в Ирак са изправени срещу възобновени бунтове в страната. Докато военните командири е нужно да възстановяват реда в цялата страна, прекомерното използване на бойна сила от страна на САЩ допълнително настройва иракчаните срещу окупационните сили.

На съвместна пресконференция в Ню Йорк с премиера Блеър генералният секретар на ООН каза, че разделенията в международната общност, възникнали около войната в Ирак, вече започват да преминават и че се надява на пълно съдействие от страните - членки за новата резолюция.

Блеър разговаря с Кофи Анан часове след като Анан критикува едностранния план на Израел за изтегляне от ивицата Газа, като в замяна запази присъствието си в някои части на Западния бряг.

Пред репортери Блеър заяви, че не е разочарован от подкрепата от Буш на израелския план и добави, че т.нар Пътна карта остава верният път напред за разрешаване на конфликта.

В същото време в Лондон, лидерът на опозиционната Консервативна партия Майкъл Хауърд поднови искането за изпращане на британски представител в Ирак.

"Ние трябва да имаме силно, авторитетно присъствие в Багдад. Аз бих искал да видя тази фигура като заместник на Пол Бремър, американския администратор в Ирак", заяви той пред Би Би Си.

Според него по този начин Великобритания ще е включена в процеса на вземане на решения.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?