Близък до наркобароните Пехливанови оцеля след взрив на "Цариградско шосе"

Бомба възпламени "Мерцедес" в движение, на бул."Цариградско шосе" в София днес по обед. От атентата оцеля Иван Тодоров, по прякор Доктора, съсобственик на финансово - брокерска къща "Амигос" и близък до братя Пехливанови, които наследиха наркобизнеса на Поли Пантев. Шофьорът на Тодоров, Йордан Спасков, бе разкъсан на място.

Като по чудо няма жертви сред пътниците в останалите автомобили, които са били в близост до "Мерцедес"-а на един от най-натоварените столични булеварди.

Бомбата гръмнала около 11,10 ч., докато автомобилът се движел с близо 120 км/ч. по моста на "Цариградско шосе" над алея "Яворов", в посока към Орлов мост. Взривното устройство било задействано дистанционно.

След взрива горящата кола е продължила да се движи по инерция от високата скорост още около 300 м, от нея са хвърчали части, и спряла чак до спирката пред Полиграфическия комбинат, удряйки се в бордюра. Раненият Тодоров бил закаран от намираща се наблизо кола в "Пирогов".

"Мерцедес"-ът на Тодоров бил брониран. Според една от версиите взривното вещество е било поставено от долната дясна страна на колата, според друга - в жабката. И при двата случая обект на атентата е Доктора, който обикновено се возел до шофьора си на предната седалка. В този случай обаче Иван Тодоров карал, а шофьорът му бил до него и не оцелял.

Тодоров - Доктора, заедно с Петър Петров е съдружник във финансово - брокерска къща "Амигос". Според източници от НСБОП, те са свързани с известните на криминалистите братя Пехливанови, наследили наркобизнеса на убития Поли Пантев. Подозира се, че през финансово - брокерската къща са минавали част от разплащанията, свързани с дейността на братя Пехливанови.

В Плевен главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че инцидентът е свързан с международната престъпност и уточни, че раненият Иван Тодоров и брокерската къща отдавна са наблюдавани от полицията.

"Ние сме работили много - и по Иван Тодоров, и по финансовата къща "Амигос".

Не само ние, но и някои от европейските служби също са проявявали интерес към тези лица за дейност, която законът преследва", заяви Борисов.

Главният секретар на МВР не пожела да уточни за какво става дума и отговори с мълчание на питанията за оръжие и наркотици.

"Ако г-н Тодоров, като умен и богат човек, бъде така любезен да ни каже кои са неговите врагове, кои са схемите, по които е работила неговата финансова къща, кого са финансирали, ние сигурно ще свършим много работа", каза Борисов.

В ранния следобед НСБОП запечата офиса на финансово - брокерската къща, който се намира на ул."Кракра".

Според зам.шефа на антитерористите полк. Венелин Великов обаче основната дейност на Тодоров и "Амигос" била търговия с цигари, като всичко при нея било законно. Той категорично отрече версията контрабанда, свързана с цигарите, и насочи към конкурентни бизнес интереси.

Шефът на СДВР Румен Стоянов също каза в присъствието на министър Георги Петканов, че на този етап не е доказана връзка между инцидента с международна престъпна дейност, макар че не изключи такава.

БНР съобщи, че по непотвърдена полицейска информация Доктора притежава и верига салони за масаж, които всъщност били прикрита форма за проституция. В регистрите името на Тодоров е записано сред съдружниците на "Източни финанси" ООД - София, където той държи 9 % от капитала, а 46 % са на "Амигос 3".

Мястото на взрива се намира срещу ресторант "Ропотамо". Живеещите наблизо разказват, че са чули силен гръм. Платното по "Цариградско шосе" от "Ропотамо" до Полиграфическия комбинат бе посипано с парчета метал, гума, пластмаса и стъкло.

Очевидци разказаха, че с маневри останалите автомобили се опитвали да се предпазят от горящата кола, докато се движела по инерция и без контрол. По-сериозно е пострадало е само едно червено "Рено - Клио", паркирано в близост до мястото, където горящият автомобил се е ударил и спрял.

От Пирогов съобщиха, че по настояване на полицията пострадалият Иван Тодоров - Доктора е настанен в самостоятелна стая и под охрана. Той е в съзнание, няма увреждания на опорно-двигателния апарат, нито сериозни поражения на вътрешните органи. При инцидента е получил сравнително повърхностни обгаряния по горната част на тялото и по краката. От счупените стъкла при взрива по лицето и очите му са попаднали стъкла, но според лекарите няма опасност за зрението.

Веднага след инцидента движението по бул."Цариградско шосе" бе спряно и в двете посоки, а КАТ пренасочваше автомобилите към близките булеварди. Два часа по-късно вече се получи огромно задръстване на бул."Драган Цанков", който се използваше като алтернативен вариант за достъп от източната част на София към центъра на града.

3 часа след инцидента бе възстановено движението на градския транспорт по възловия за столичното движение булевард, а малко преди 17 ч. - и на останалите автомобили.

Споделяне

Още от България