Близнаков намалява отново армията

Министърът на отбраната Веселин Близнаков обяви за предстояща нова трансформация и намаляване на състава на Българската армия. Това стана по време на семинар на Министерството на отбраната (МО) в петък в Рибарица. Виждането на военното ведомство за реформата трябва да бъде представено до няколко дни.

В момента МО изпитва сериозни затруднения при попълване на свободните бройки за т.нар. професионални войници, заради предлаганите ниски възнаграждения. Стартовата заплата в армията е около 400 лева. Броят на военнослужещите в България в момента е около 39 000 души, като незаетите бройки са около 4000.

По всяка вероятност ще се поиска съкращаване на свободните места.

Веселин Близнаков заяви, че до две седмици да бъде взето решение на МС, което да даде началото на работата за  промяна в План 2015. Все още обаче не е ясно как промяната в разчетите ще се отрази в различните видове въоръжени сили. Министърът увери, че това ще бъде определено след “сериозен анализ”.

В момента има 86 незаети места в Националната гвардейска част заради липса на кандидати. В поделения на Сухопътните войски в Ямбол и Стара Загора вакантните длъжности са 81.

“Имаме недокомплект, но не мога да посочи числа, защото това е поверителна информация”, описа ситуацията военният министър.

По време на семинара пристигна и обнадеждаваща новина за българските ВСС. Шестте двигателя за МиГ-29 са освободени от митницата, където бяха блокирани след ремонт в Русия, каза още Близнаков.

Споделяне

Още от България