БСП "атакува" академичните му постижения, ДПС видя "политическа репресия"

Близнашки предложи парламентарно разследване на правителството му

Служебният премиер подкрепи следващия кабинет и предрече "възходяща линия на развитие"

Сн. БГНЕС

БСП и ДПС изпратиха с лични нападки и обвинения в чистка, разхищения на средства и надхвърляне на правомощията служебния премиер Георги Близнашки, който от своя страна оцени високо работата на кабинета си, осъди управлението на предшественика си Пламен Орешарски и даде заявка, че ще подкрепи евентуалното ново правителство с премиер Бойко Борисов.

"Бъдещото правителството се нуждае от подкрепата на всички, затова и аз ще давам своята подкрепа за дейността му. Здрава да му е гърбина! Проблемите са тежки, решаването им е отлагано от много време, управлението на кабинета "Орешарски" е загубена година, реформите са крайно необходими, а някои от тях ще бъдат изключително болезнени", заяви Близнашки на пресконференция в Народното събрание, след като по-рано отговаря на въпроси в рамките на парламентарния контрол.

Според него трудни ще бъдат първите няколко месеца, но "след това са налице всички предпоставки страната да тръгне по възходяща линия на развитие".

Близнашки защити персоналните промени в администрацията и предложи да бъде формирана парламентарна анкетна комисия, която да провери одобрените от служебния кабинет разходи. Той за пореден път каза, че новият парламент трябва да започне с актуализацията на бюджета, защото ако това не стане в кратки срокове, ще започнат да спират плащанията в редица централни ведомства.

"Направихме не просто това, което трябваше, направихме нещо свръх нашите сили като служебно правителство", заяви Близнашки.

Местан: Близнашки е най-слабият премиер в историята на България

Според лидера на ДПС Лютви Местан обаче Близнашки е "най-слабият премиер в историята на България".

"Г-н Близнашки, зад претенцията ви на конституционалист извира фигурата на най-слабия служебен премиер и на най-слабия премиер в историята на България", заяви Местан и добави, че не е работа на служебния кабинет да провежда "политическа репресия".

Според БСП пък "за три месеца живот вечно усмихнатото служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, успя категорично да докаже, че не е независимо, не е експертно, не е национално отговорно".

БСП и ДПС обвиниха Близнашки в масова чистка, но той изнесе данни, според които "всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация, която наброява няколко десетки хиляди души".

"От всички тези 218 души около 20% са напуснали по собствено желание, а останалите основно са преназначени на други длъжности или в други структури. Без изключение на мястото на освободените от длъжност, са назначени хора с доказан опит. Всичко това се наложи, защото една година се извършваше мащабна чистка от Пламен Орешарски", каза Близнашки.

Обвиненията за свръхразходи наложени от "агенция на небезизвестната Моника"

Според Близнашки служебният кабинет е заварил продънен бюджет с дефицит 1.2 млрд. лв., като средствата за централната администрация в момента на встъпването му в длъжност са били изразходвани над 80 процента.

По тази причина се е наложило преструктуриране на централния бюджет. Предоставени са допълнителни средства за министерства, ведомства и общини в размер на близо 118 млн. лв. чрез преструктуриране на разходите.

"Независимо от това се налага една линия, която се задава от една агенция, информационна агенция под влиянието на небезизвестната Моника, и това се повтаря отново и отново, и отново", коментира министър-председателят.

Той цитира публикации в днешните вестници за раздадени 21 млн. лева. Това са пари, които отиват за районите, пострадали при бедствията, посочи премиерът, като добави, че всеки министър-председател би направил тези разходи.

Близнашки заяви, че няма нито "една прахосана стотинка при разходите, предприети от служебното правителство, и това е истината", като предложи при необходимост парламентът да формира анкетна комисия, която да провери разходите.

"Георги Близнашки е истински професор"

Депутатът от БСП Валери Жаблянов оспори и академичните качества на Георги Близнашки.

Той попита "уважаемия господин служебен премиер, с академични претенции, какво значи "визия" и какъв документ на българския Министерски съвет може да бъде документът "Визия".

В отговор Близнашки отговори:

"Георги Близнашки е истински български професор, но тепърва Вие ще трябва да доказвате вашите академични претенции, защото нищо смислено не сте написали досега в живота си"

Жаблянов критикува Близнашки за приемането на "Визия 2020" за развитието на въоръжените сили.

"Той беше необходим документ и в окончателния си вариант е един много смислен и задълбочен документ. Това, дали ви харесва на вас, е друг въпрос, но той послужи като основа за Националната програма за превъоръжаване и модернизация на Българската армия, която е представена на Народното събрание", каза Близншаки.

По думите на Близнашки служебното правителство с нищо не е превишило своите правомощия.

"От Народното събрание ще зависи дали ще имаме съвременна боеспособна армия", заяви още Близнашки.

90% изпълнени ангажименти

Близнашки отчете, че служебното правителство в края на своя мандат е изпълнило над 90% от приоритетите и задачите си.

"Гордея се с това което направихме. Не може да бъде друга оценката на това правителство, освен положителна“, добави проф. Близнашки.

Споделяне

Още от България