Близо 1 тон сирене унищожено заради опасни токсини

Заради опасни токсини, причиняващи рак, с разпореждане на Агенцията по храните в Ловеч е унищожен близо един тон сирене. В сиренето е било установено наличието на алфа токсин - гъбичка, която се разпространява във фуражите и от там заразява млякото. Установеният токсин е бил в сурово краве мляко, доставено от млекосъбирателен фермеркски пункт в село Радювене. Сиренето е от мандра в село Горан.

От агенцията успокоиха, че опасните млечни продукти не са консумирани от хора, тъй като са унищожени веднага. В момента се провеждат общоселски събрания, за да се уведомят местните жители, които може да са използвали заразеното мляко.

Въведена е забрана домашните животни в село Радювене да напускат селото. В останалите села от община Ловеч няма регистрирани случаи с наличие на опасни токсини в млечните продукти, но млякото от там, което се доставя от мандрите, се изследва задължително, предаде БНР.

Д-р Ивайло Йотов, директор на Агенцията по храните в Ловеч, съобщи пред БТА, че ще започне и доброволно събиране на домашно приготвените сирене, кашкавал, кисело мляко за периода от 1 септември до днешна дата, за да бъдат унищожени.

По думите на д-р Йотов специалистите от агенцията вече имат предположения кои пасища са източникът на токсина. "След като минават комбайните, които жънат царевицата, част от стеблото на царевицата остава в земята. Вероятността там да е проблемът е много голям", казва директорът на агенцията в Ловеч.В четвъртък той ще се срещне с арендаторите, за да се предприемат мерки тези масиви да бъдат изорани.

Като трета мярка се предвижда ограничаване на излизането на животните на паша. Тази вечер ще пристигне и екип от агенцията в София. В белгийска лаборатория ще бъдат изпратени проби от фураж, събиран от блоковете с царевица от частни стопани в село Радювене.

В момента е ограничено производството на кисело мляко от българска суровина на територията на общината. От четвъртък мандрата в Горан ще произвежда кисело мляко само със суровина от Румъния.

С всичко това, което се получава от община Ловеч и влиза като суровина в млекопреработвателното предприятие, ще се произвежда единствено краве сирене и кашкавал, които ще се изследват и когато се докаже, че не съдържат токсин, ще се пускат в търговската мрежа", заяви д-р Йотов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?