Близо 12% от българските фирми имат проблеми със забавени плащания

Близо 12% от българските фирми имат проблеми със забавени плащания

Общо 12% от фирмите в България се оплакват от забавени плащания от контрагенти или от държавата. Това показва статистика на Евростат за 2017 г. Този показател поставя страната ни в средата на класацията, като най-много фирми имат затруднения в Италия (20%), докато в Румъния процентът на забавени плащания е само 4%.

Общо 25% от хората, които са започнали бизнес в България, не изпитват затруднения. На този фон 41% от фирмите във Великобритания не изпитват затруднения, а в съседката ни Румъния процентът на безпроблемния бизнес достига 28%.

В другия полюс пак се нарежда Италия, където едва 10% от фирмите са добре. В Гърция делът на фирмите без затруднения е едва 8%.

Български предприемачи се оплакват най-много от периоди, в които нямат достатъчно работа и клиенти (21%), както и от административната тежест (9%). Едва 5% имат моменти на тежки финансови киризи или се оплакват от липса на достъп до финансиране.

Данните показват, че самонаетите хора в Европа за 2017 г. достигат 33 милиона. Най-голям дял от тях (23%) са имали подходяща възможност, за да стартират бизнес. Само 16% продължават семейния бизнес.

Гъвкавото работно време е причина за 11% от европейците да стартират бизнес, а същият дял хора не намират достатъчно добра работа и това е мотив да основат своя фирма.

Споделяне

Още от Бизнес