Близо 34% от населението на САЩ е от малцинствата

Числеността на малцинствата в САЩ и най-вече броят на испаноезичното население, се увеличава с бързи темпове, съобщиха от федералното Бюро за преброяване на населението, цитирани от ДПА и БТА.

През миналата година. близо половината от децата в САЩ или 47 процента са били от някое от малцинствата. През юли 2008 година година броят на хората от малцинствени групи е възлизал на 34 процента от населението на САЩ. Това е с 2.3% повече в сравнение с предишната година.

Броят на испаноезичните се увеличава по-бързо в сравнение с останалите малцинства. През миналата година в САЩ са били регистрирани 46.9 милиона испаноговорещи. Това е с 3.2% повече от 2007 година. Голяма част от увеличението на числеността на това малцинство през последните десет години се дължи на притока на имигранти от Латинска Америка.

Средната възраст сред испаноговорещите е 27.7 години, а при бялото мнозинство тя е 41.1 години. Втората голяма малцинствена група включва хората от азиатски произход. Те са 15.5 милиона души, като увеличението за една година е 2.7. Увеличението на броя на афроамериканците за една година е 0.8%, а при белите – 0.2%.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?