Близо 900 фирми съдят екоминистерството заради опаковките

Близо 900 фирми, които членуват в четирите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки – “Екопак”, “Екобулпак”, “Репак” и “Рекопак”, съдят Министерство на околната среда и водите паралелно с организациите за опаковки, съобщиха от ековедомството в понеделник.

Жалби срещу заповедта на министър Джевдет Чакъров, с която той накара фирмите да платят два пъти таксата върху изкараните на пазара опаковки през миналата година, са подали от името на своите членове и четирите организации за оползотворяване на отпадъците.

Общо 3316 фирми членуват в четирите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки. Компаниите плащат годишна вноска на организациите, които от тяхно име събират отпадъците според вида на материала и ги рециклират.

Новият министър на околната среда Джевдет Чакъров (ДПС) обаче не прие годишните им отчети за 2005 г., в които доказват изпълнените задължения по закона. Той наказа фирмите, които вече са платили годишни такси на “Екопак”, “Екобулпак”, “Репак” и “Рекопак” да платят на министерството цялата сума, която възлиза на около 150 млн.лв.  

С отделни жалби към съда, извън общите на четирите организации са се обърнали 616 фирми от “Екобулпак”, 218 фирми от “Екопак” и 35 от “Репак”.

Споделяне

Още от Бизнес