BNP Paribas купи нашето дружество за потребителски кредити JetFinance

Компанията за потребителско кредитиране „Джет Файнанс Интернешънъл” (JetFinance International), активно присъстваща на българския специализиран финансов пазар от 2001 г., ще бъде закупена от френското дружество със същия предмет Cetelem, собственост на банка „БНП Париба” (BNP Paribas). Това съобщиха в петък от „Джет Файнанс”. Cetelem е водеща компания за потребителско кредитиране в Европа и присъства в 29 страни в света.

„Джет Файнанс” е специализирана финансова институция, с мощно присъствие в областта на потребителското кредитиране. Тя предлага услугите си в близо 3 600 магазина в 150 селища на територията на България и има повече от 500 хил. клиенти. Дистрибуторският ѝ модел е подобен на този, който Cetelem прилага в много страни в цял свят.

През август 2006 г. компанията става първата специализирана финансова институция в България с кредитен рейтинг “В” (стабилен), даден ѝ от международната рейтингова агенция  “Стандард енд Пуърс”. През юли 2007 г. международната рейтингова компания повиши дългосрочния ѝ кредитен рейтинг на “В+”. “Стандард енд Пуърс” потвърди и стабилната перспектива за развитие на компанията.  

Сделката е стратегическа инвестиция и за BNP Paribas, която присъства в България от 1994 г.

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополните органи.

Споделяне

Още от Бизнес