Бо Байдън - "призракът", който присъства най-осезаемо в кандидатпрезидентската кампания в САЩ

Хънтър и Джо Байдън

Джо Байдън за пореден път отдаде почит на паметта му по време на първия кандидат-президентски дебат в САЩ: неговият син Бо, починал от рак през 2015 г., заема изключително място в кампанията на кандидата на демократите за Белия дом.

"Макар вече да не е сред нас, той продължава да вдъхновява бъдещия президент на САЩ", в речите му и дори в специално видео от над 2 минути. Именно по време на конгреса на демократите през август влиянието на този обаятелен човек беше най-поразително.

Тъй като Бо Байдън почина от рак на мозъка на 46-годишна възраст, 70-годишният му баща го споменава разчувстван, почти по всеки повод. И наскоро тези отдавания на почит отново придобиха актуалност, след статия, която обвинява Доналд Тръмп, че нарекъл загиналите в битка американски войници "загубеняци".

Главен прокурор на щата Делауер (2007-2015 г.), резервист от армията, служил в Ирак, Бо Байдън навремето се заиграваше с идеята да заеме мястото на баща си в Сената и изглеждаше, че съдбата му е отредила роля в национален мащаб.

"Моят син не беше загубеняк", заяви Джо Байдън, повишавайки глас, по време на дебата във вторник.

При споменаването на този отишъл си син с идеализиран образ президентът републиканец обаче противопостави неговия доста по-проблемен брат: "Говорите за Хънтър?"

На 50 години, този адвокат и съветник е в центъра на украинската афера, която навлече на Доналд Тръмп историческа процедура по импийчмънт.

Демократите на практика обвиниха американския президент, че е злоупотребил със служебното си положение, оказвайки натиск върху Украйна да разследва бизнес делата на Хънтър Байдън.

"Къде е Хънтър?" Откакто беше оправдан, Тръмп не спира да повтаря, че Джо и този негов син са "корумпирани", защото Хънтър се е възползвал от своето име, за да получи доходоносни договори. И във вторник вечерта той припомни шумно пристрастеността към наркотиците, за която самият Хънтър призна.

Възмутен, кандидатът на демократите припомни на милиардера за милионите американци, които страдат, в семействата си, от проблем с пристрастяване. "Той го превъзмогна", заяви Байдън. "И аз се гордея с него".

Но сякаш за да продължи прекъснатото отдаване на почит, в сряда кандидат-президентът на демократите се появи пред журналисти с шапка с името на фондацията на Бо Байдън, бореща се с насилието срещу деца.

"Гордее ли се с мен?"

Той не го и крие: влиянието на Бо Байдън върху този демократ остава огромно. Кончината на сина му, на 46-годишна възраст, кара Джо Байдън дълго да се колебае, под тежестта на траура, дали да се яви на първичните избори на демократите през 2015/2016 г. и в крайна сметка той се отказа.

Този път кандидат, бившата дясна ръка на Барак Обама отрони през януари, едва сдържайки сълзите си: "Бо трябваше да е този, който се кандидатира на президентските избори, а не аз. Всяка сутрин ставам от леглото и се питам: "Гордее ли се с мен?"

Споменът за Бо дори може да е изиграл роля при избора на кандидат за вицепрезидентския пост - сенаторката Камала Харис. Бо Байдън "изпитваше огромно уважение към нея и работата ѝ", довери Джо Байдън, малко след като я избра.

Бо Байдън и Камала Харис бяха щатски главни прокурори по време на голямата финансова криза през 2007-2009 г.

"Твой ред е, Бо"

Смъртта на Бо не е първата семейна трагедия на Джо Байдън. През 1972 г., когато току-що е избран за сенатор, жена му и дъщеря им загиват при автомобилна катастрофа.

Двамата му синове са ранени и докато стои до болничните им легла, демократът решава да поеме функциите си в Конгреса. След това Джо Байдън редовно пътува по четири часа с влак между Вашингтон и своя бастион Уилмингтън, щата Делауер, за да ги отгледа.

Тези години сплотяват дълбоко семейството.

"Един от най-ранните ми спомени е, че съм в болницата, а татко е неотлъчно до нас", сподели Бо на конгреса на демократите през 2008 г. и разплака Джо и съпругата му Джил Байдън."Пет години по-късно, ние - брат ми, татко и аз, - се оженихме за майка ми – Джил".

Отново Бо беше този, който през 2012 г. представи на сцената на конгреса на демократите вицепрезидента на Барак Обама. С думите: "Баща ми, моят герой: Джо Байдън".

През август, макар и вече покойник, Бо пак зае почетното място на конгреса, този път, за да отбележи кандидатурата на баща си за Белия дом.

"Искахме да дадем последната дума на Бо", заяви тогава брат му Хънтър. А тяхната полусестра Ашли каза, преди да прочете откъс от негова реч от 2012 г.: "Твой ред е, Бо".

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?