Пловдивският митрополит Николай:

Бог не даде властта никому от управлявалите последните 20 години, защото не я заслужават

“Онова, което е грях в библията, в европейските и българските закони се нарича ценност“

Митрополит Николай

Бог не даде властта никому от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават. Това каза във вторник пловдивският митрополит Николай по време на проповедта си след литургия в православния храм “Свето Преображение Господне”.

Митрополитът отправи остри упреци към политиците, които, по думите му, са забравили, че трябва да бъдат солидарни със своя народ.

“Живеем във времена на лукави, на изпитания, времена на разделение на нашето общество, на агресия, на безвластие, времена на липса на държавност. Времена на протести, на несъгласие, на липса на справедливост, времена на липса на мир в душите, в семействата, на обществото, в което живеем и се трудим”, каза владиката.

“Когато изпращат близките си да се лекуват в чужбина в модерни болници, мислят ли за онези милиони българи, които нямат възможност да се лекуват в чужбина и остават тук. Когато изпращат децата си да учат в чужбина, мислят ли за тези деца на българския народ, които остават в страната ни", попита митрополитът Николай. "В тези 20 години на промени, когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат“, посочи той.

Според дядо Николай управниците, които уж гласуват закони за доброто на своя народ, са забравили да се вслушат в най-важния закон - божия. “Забравили са да се вслушат в гласа на съвестта си, ако имат такава“, каза митрополитът.

“Тези управници са злоупотребили със своя народ и са правели всичко възможно днес този български народ да не знае десетте божи заповеди. Да не знае, че е грях да се краде, да се лъже, да се убива и прелюбодейства. И сега ме питат журналистите, когато народът протестира, какво ще каже църквата. Църквата няма да измисли нови божи заповеди, ново евангелие. Те са си същите, бог е същият и вчера и днес“, каза владиката.

По думите му "много пъти онова, което е грях в библията, в европейските и българските закони се нарича ценност“.

Според него хората, които искат църквата да отправя молитви за единение и благоденствие на нашия народ, не знаят, че вече 1100 години Българската православна църква не спира да отправя молитви за българския народ. “Ние не спираме да се молим за мир и единство на народа ни, единство на основата, не на някаква политика или бизнес интереси, а на основата на божествената истина”, каза митрополитът.

Във вторник в храмовете беше отслужен молебен за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ в отговор на молба от страна на група православни християни към патриарх Неофит.

Споделяне

Още от България