Бой в украинския парламент

Пленарното заседание на парламента на Украйна се превърна в бойно поле, съобщиха световните агенции.

Докато особено непопулярния в последно време министър-председател Арсений Яценюк обясняваше каква работа е свършил кабинетът му, към него се приближи Олех Барна, депутат от парламентарна група на партията на президента Петро Порошенко.

Барна от няколко дни събира подписи за задействането на процедура за отстраняване на Яценюк от премиерския пост.

Приближавайки се до премиера, депутатът му връчи букет с рози, а после се опита със сила да го избута от парламентарната трибуна, като обгърна кръста му с ръце и го повдигна от земята. Яценюк, стараейки се да запази спокойствие, се вкопчи в трибуната и тогава на помощ му се притекоха депутати от неговата партия.

Последва блъсканица с народни представители от пропрезидентската партия, от която е Барна. Сред кратка схватка, в която никой не пострада, обстановката се успокои и тогава Яценюк припомни на депутатите, че парламентът не е цирк, нито шоу. Това е срам за нашата държава, обяви депутатката от неговата партия Виктория Сиумар.

Председателят на парламентарната група, от която е Барна, Юрий Луценко, поднесе извиненията си за инцидента и каза, че колегата, който го е предизвикал, ще бъде наказан за този недопустим акт.

Подобни схватки далеч не са рядкост в украинския парламент. Днешната "битка" обаче извади наяве разногласията в управляващата прозападна коалиция, която е съставена от четири партии. Сред тях са "Блокът на Петро Порошенко" и Народният фронт на Яценюк.

Тези партии трудно се разбират помежду си в момент, когато Киев продължава конфронтацията с проруските сепаратисти в източната част на страната и Украйна е затънала в дълбока икономическа криза.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?