Бойко Борисов бе на аудиенция при папата

Бойко Борисов бе на аудиенция при папата

Папа Бенедикт XVI благослови българския народ и лично Бойко Борисов при аудиенцията на българския премиер във Ватикана. В реч на италиански език папата отчете важната роля на Кирил и Методий за християнизирането на България.

Папата дари премиера с миниатюрно копие на една от витите колони на централния олтар в базиликата "Свети Петър", построен през 17-ти век от Джовани Лоренцо Бернини. Копието на колоната е ръчно изработено в ограничен тираж и пригодено за писалка.

Бенедикт XVI получи българската делегация подарък маска на Бетовен, дело на министъра на културата Вежди Рашидов и снимка на Католическата църква в град Раковски.

Те (Кирил и Методий, бел.авт.) имат голям принос за оформяне на духовното и хуманното лице на българския народ. Пожелавам нашата среща да засили и задълбочи братството с българския народ. Вие, г-н премиер министър сте благословен, и нека тази благословия стигне чрез вас и до целия български народ”, каза Бенедикт XVI.

Премиерът Борисов от своя страна му съобщи, че от тази година българското правителство е обявило Разпети Петък за почивен ден.

След това премиерът Борисов и министърът на външните работи Николай Младенов се срещнаха с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне. Премиерът сподели, че е поканил папа Бенедикт Шестнайсети да посети България и това вероятно ще стане през 2012 година.

По-късно министър-председателят направи официално посещение в Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Ерусалим, Родос и Малта. Във Вила Маджистрале на Авентинския хълм, където е главната резиденция на ордена, той бе приветстван от Великия магистър принц Матю Фестинг, който му връчи най-високото отличие - Великия кръст.

Малтийският орден е един от най-старите католически религиозен ордени, основан в Ерусалим през 1048 година. Развива медицинска и хуманитарна дейност в 120 страни, а със 104, между които и България, поддържа дипломатически отношения. Има статут на постоянен наблюдател в ООН, в ЕС и в други 17 международни организации.

Членове на ордена са над 12 500 рицари и дами. Военният характер на ордена е останал само в названието му, тъй като след падането на Малта през 1798 година тази функция престава да действа.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?