Бойко Борисов насрочи изборите за 7 юли

При победа на ГЕРБ – финансова стабилност, с БСП - “Батко и Братко” се връщат на власт

Парламентарните избори ще са на 7 юли, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е уверен, че останалите коалиции няма да могат да победят ГЕРБ, а ако това случайно стане, ще настъпи край на финансовата стабилност, трансатлантическото сътрудничество и "Батко и Братко" ще се върнат на власт.

Съобщението бе направено във вторник по време на делови обяд с Американската търговска камара, в присъствието на 250 американски компании, чужди дипломати и журналисти.

Срещата премина при засилени мерки за сигурност, защото беше на стотина метра от Съдебната палата, където часове преди това бе прострелян Златомир Иванов – Баретата.

Основната тема на разговорите бяха бъдещото развитие на България, “Европа 2020” и трансатлантическото сътрудничество. Бизнесмените също се включиха, като всеки задаваше въпроси в сферата, която го вълнува – от зелена енергия, през образование и инвестиции, до участието на България в международни организации.

Премиерът засегна всички злободневни теми от атентата на летището в Сарафово, през нападението срещу Ахмед Доган и референдума, а “за да не го питат журналистите” коментира и стрелбата срещу Златко Баретата.

На срещата Бойко Борисов дойде с подкрепление от четирима министри – на икономиката Делян Добрев, на транспорта Ивайло Московски, на екологията Нона Караджова и на труда и социалната политика Тотю Младенов.

За изборите

За трансатлантическо сътрудничество може да говорим до 7 юли. После ако не вземем изборите то приключва. Менда, тогава ли бяха изборите?”. Така премиерът отговори на въпроса на председателя на Американската търговска камара за бъдещето на трасатлантическото сътрудничество. Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова също беше на срещата, но не се чу нейният отговор. Досега ГЕРБ не са обявявали дата на парламентарните избори, които би трябвало да се насрочат от президента след консултации с политическите сили.

Премиерът отказа да коментира какви дългосрочни ангажименти на правителството в края на мандата заради предстоящите избори. “За финансовата стабилност аз не гарантирам. Може да гарантирам, ако спечелим изборите”, каза Бойко Борисов, независимо, че и той, и финансовият министър Симеон Дянков при други поводи са отдавали заслуженото на всички предходни правителства от 1997 г. насам за запазването на финансовата стабилност и валутния борд.

Борисов разясни на присъстващите, че бъдещите коалиции вече са се оформили.

Видяхте, за съжаление, че председателят на ДПС също се беше наредил до социалистите. Очертаха се коалициите. Мисля, че и заедно няма да могат да ни победят”, каза премиерът. Той предупреди, че ако БСП и ДПС се върнат на власт, това означава край на финансовата стабилност и връщане на “Батко и Братко” на власт.

БСП ясно казаха, че искат да се строи АЕЦ “Белене”, за “един гьол” пръснаха близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет, коментира Борисов и увери, че няма да спре да напомня това на Станишев. Той за пореден път каза, че заради "Белене" през май трябва да извади и да плати 400 млн. лв. на френската банка “Париба”. В същото време тези пари му трябвали за съфинансирането на европейските проекти.

"400-те млн. евро за "Париба" ми трябват да си дофинансирам проектите"

Оттук нататък, ако някой от вас ми каже - от кои милиарди ще вземем – образование, спорт, здравеопазване, инфраструктура... На нас ни трябват още само 300 млн. само, за да докофинансираме инфраструктурните проекти. Точно тези, които ще дам на "Париба" – 400 милиона - ми трябват, за да си дофинансирам проектите, и те са заминали на един гьол. Всичките”, каза Борисов.

Той припомни и стенограмата, която прочете пред министрите си преди седмица. “С министерско постановление - 300 милиона. Станишев вика: "Не сме харчили пари от бюджета". Кажете - на какъв език да му кажа – каня всички посланици - идете в деловодството на МС и прочетете министерското постановление. Щом Дянков се изнервя, може да си представите колко е тежка ситуацията вече – да им казваме и да ги убеждаваме”, каза с усмивка Борисов.

Ако не победим, ще дойдат Батко и Братко и ще има несъответствие. Така звучи на дипломатичен език спирането на парите от Европа”, каза премиерът.

В същото време при победа на ГЕРБ на изборите данъците ще останат ниски, бюджетният дефицит и външния дълг ще се запази, брутният вътрешен продукт ще се вдига, административният капацитет ще расте, обеща Борисов. Той попита: “Кой премиер не иска да изкара 3 - 4 милиарда дълг и да го инвестира в пенсии и заплати?”. Но напомни, че трябва да се спазват правилата на Европейския съюз за фискална дисциплина. Затова няма да се хване на популистки обещания, с които се печелят гласове, а ще пази фискалната стабилност.

Говорих с Дейвид и Фредерик, България няма проблеми с кохезията

Премиерът даде пример със “социалиста Сапатеро”, който “вдигаше дълга, всички го виждаха и сега испанците горчиво плащат”. “Колкото повече се наливат пари в нереформирани сектори, толкова повече следващите поколения ще плащат. За това държим всеки да спазва критериите”, каза премиерът. Защото “няма безплатен обяд и днешният сигурно, някой го плаща”, допълни той.

Премиерът се обяви против двойните стандарти в Европа и призова “всички да си покриват Маастрихските критерии, така както ние спазихме шенгенските”. Борисов е за даване на повече правомощия на Еврокомисията и строги наказания за държавите неспазващи изискванията.

В момента ситуацията в ЕС по отношение на политиката на сближаване Борисов описа така: “Като свършат парите – започват кавгите”.

Според премиера обаче на България ѝ е лесно за защити позицията си да не се намаляват парите за кохезията, защото “всичко, което ползваме отива за цяла Европа”. Причината през страната ни минават пет европейски транспортни коридора и ние сме свързващото звено между Европа и Азия. Освен това обучаваме лекари и ИТ специалисти, които след това захранват не само европейския трудов пазар, но и САЩ, Австралия, Канада, изтъкна премиерът.

Говорих с Дейвид (б.р. премиер на Великобритания) и Фредерик (премиер на Швеция). България няма проблем с кохезията, защото много точно използваме европейските пари по важните за Европа теми”, каза Борисов.

Той посочи, че започваме с лош старт преговорите за бъдещия програмен период на ЕС 2014 – 2020 г. “Казано образно – ако имаме 100 единици и сме усвоили към момента 30, но искаме 120. Как да очакваме да ни разберат? Вие сте мениджъри и от вас ако го поискат, вие как ще реагирате? Затова тази година трябва да усвоим поне 80% от еврофондовете”, вдигна високо летвата премиерът.

Нападение като това срещу Доган може да се случи навсякъде

Нападението, посегателството, покушението, атентатът срещу Ахмед Доган, не съм юрист не знам кой е правилният термин, е недопустимо и се отрази много тежкo на всички българи”, каза премиерът.

Това дори и в тази зала може да се случи. Трябва да ви кажа, че реакцията никога не може да бъде толкова бърза, колкото ни се иска. Неслучайно и в Съединените щати подобни атентати има, и даже успешни", допълни Борисов по повод нападението срещу бившия лидер на ДПС.

Според него от този случай не трябва да се правят “генерални изводи”. "При всички случаи това е много осъдително и много неприятно за нас. Надявам се и парламентът да приеме подобна декларация и да не се случва пак. Особено в предизборни кампании нервите на всички са много опънати и винаги би могло да има провокации”, каза премиерът. Първият опит за обща позиция на Народното събрание за нападението срещу Доган се провали след като ГЕРБ не се съгласиха с формулировката на ДПС и БСП за “политическо покушение”.

За атентата в Сарафово, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор, Борисов отбеляза, че очаква скоро да има обобщения доклад по случая.

Чудовищните цени на зелената енергия

Въпрос на адвокат Владимир Пенков за бъдещото на “незаконната” според него такса достъп за зелената енергия провокира Борисов отново да вземе думата.

Ако трябва да избирам между инвеститорите и българските граждани, на първо място са ми българските граждани”, каза премиерът Борисов.

Ако в Германия и Австрия вдигнат цената на тока с 13%, знаете ли какво ще стане? Ако Обама вдигне цената на тока с 13%, знаете ли какво ще стане?”, попита Бойко Борисов. Той нарече старите цени за зелена енергия “чудовищни”. И обясни, че е заварил проекти за 12 000 мегавата. “Нямаше как да ги плати българският народ, най-бедният в Европа, тези цени. Дори за 800 мегавата не може да ги плати. В света цените на новите технологии падат с дни. Така че 140 – 160 лв. за мегават е една прекрасна цена и пак имате голяма печалба”, каза премиерът.

Той разказа и как е взел решението за бърза промяна на закона, за да паднат цените от ВЕИ от 800 – 900 лв. за мегават на 140 – 160 лв. “Аз истински се уплаших, когато премиерите на две азиатски държави... Единият ми казва - готов съм веднага 5 милиарда евро да инвестирам, а другият казва - 3 милиарда евро в зелените енергии. Тогава събрах колегите и казах в парламента - бързо, сменяйте закона. Защото ако това се беше случило, нямаше да остане нито една нива. Всичко щеше да е в перки и соларни батерии. Щяхме да фалираме държавата. Така че, като казвате предвидимост, решението ми беше предвидимо за българите, защото защитих техния интерес”, отговори Борисов на адвоката.

Бъдещето на енергетиката

Той допълни обаче, че ако инвестира малкият и среден бизнес или си сложите панел на покрива, тогава е склонен да плати по-висока цена. “Цялата стратегия на правителството и усилията, които ще вложим в следващите, дай Боже, години, е - енергийна ефективност. “България може да не харчи по 800 млн. лв. от разходите за топлоенергия и съответно – осветление. Можем да спестим над 1000 мегавата, поне. Един реактор ни е горе-долу загубата, която търпим по електропреносната система”, каза Борисов.

Позицията ни е ясна. Удължаваме живота на V-ти и VI-ти реактори на АЕЦ “Козлодуй” и строим VII-ми. Въглищата и “Мариците”. В момента държим 500 мегавата затворени. Няма пазар за тях. Изнасяме 1500 мегавата ток. Те излизат и лъжат хората – 60 000 работни места.

Още от България

Защо протестираха строителите?