Бойко Борисов: Подкрепа за Македония само, ако забрави езика на омразата

Бойко Борисов: Подкрепа за Македония само, ако забрави езика на омразата
Премиерът Бойко Борисов обяви, че Македония ще получи българска подкрепа за евроатланитическа перспектива, но само ако спазва определени правила, сред които да забрави "езика на омразата" и да не се "толерират групи в България, които създават проблеми". В понеделник Борисов прие в София македонския си колега Никола Груевски и съобщи, че е получил гаранции за спазването на тези изисквания.

"Самият факт, че е дошъл да иска българската подкрепа е достатъчно ясен колко твърди сме били в искането да се спазват всички права, нека да ги наречем", посочи Борисов.

Никола Груевски каза от своя страна, че Македония е отворена да разговаря и да търси решения по всеки възникнал въпрос с България.

Отношенията между двете страни в последно време бяха обтегнати по случая "Спаска Митрова", а в македонската преса често излизат негативни за България публикации. Нерешен проблем е и нерегистрираната политическа партия ОМО “Илинден", която впоследствие осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

По думите на Борисов България и Македония са братски страни, които трябва да си помагат при всяка необходимост. В същото време обаче българската подкрепа няма да е безрезервна. Борисов каза, че не трябва да се търсят конфликтите в историята, а обединяващите дати, събития и личности. Държавните медии пък трябва да спазват добрия тон.

"Границите ща паднат и тогава всички ние ще можем да се радваме и празнуваме заедно. Затова време трябва да се мисли", посочи Борисов.

"Историята трябва да я оставим на историците, а ние като държавници трябва да се фокусираме върху настоящето и бъдещето“, заяви Груевски. Той добави, че основната задача в 21 век е да се работи за европеизацията на региона и осигуряването на по-добър живот за всички.

Основният говорител по темата "Македония" в правителството на Борисов е министърът, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров. Наскоро той лансира тезата, че македонският политически елит не желае влизането на Македония в ЕС и НАТО и именно затова излиза с непремерени изказвания.

Причина за коментара му стана изказване на македонския министър-председател в края на миналия месец, което бе окачествено от българския държавен глава Георги Първанов като израз на недопустими териториални претенции. Впоследствие Груевски съобщи, че е бил разбран погрешно.

Сегашният премиер Бойко Борисов пък привлече вниманието на Македония още в началото на годината, когато заяви на среща с български имигранти в Чикаго, че България може да постигне интересите си в Македония, като изкупи предприятията ѝ и оказва влияние във връзка с македонското желание за членство в ЕС и НАТО.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?