Бойко Ганчевски също отпада от надпреварата за комисията по досиетата

Кандидатурата Бойко Ганчевски, кандидат на ДПС за член на комисията по досиетата, вероятно няма да бъде разглеждана в пленарна зала. Това съобщи пред Mediapool депутат от вътрешната парламентарна комисия по повод факта, изнесен от вътрешния министър Румен Петков в петък, че Ганчевски е бил на щат към Държавна сигурност (ДС) по време, когато е бил преподавател в Академията на МВР.  

Тогава Петков подчерта, че Ганчевски никога не работил в структурите на ДС и че казусът му е същият като този на Христо Марински, предложен от БСП за член на комисията, която ще разсекретява архивите на бившия репресивен апарат.  

Марински миналата седмица с писмо до вътрешната комисия сам оттегли кандидатурата си. По закон членовете на новия 9-членен орган трябва да са с чисто минало и да не са работили за ДС или в нейните структури. 

Според депутат от управляващото мнозинство почти сигурно било, че от квотата на ДПС за член на комисията ще бъде избран друг кандидат на партията - Орхан Исмаилов, който в момента е зам.-шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

Очакваното за вторник заседание на вътрешната комисия, на което трябваше да се гласува решение за състава на бъдещия орган, ще бъде отложено за сряда, обясни пред Mediapool шефът ѝ Николай Свинаров (НДСВ). Забавянето щяло да стане заради проверката, която тече в НСС и ДКСИ за новите предложения на левицата – Апостол Димитров и Татяна Кирякова. Двете служби ще дадат вероятно утре следобед резултата от проверката си, каза Свинаров. 

Вероятно ще се съберем в сряда и очаквам най-накрая да имаме някакво решение, обясни Свинаров, който миналата седмица прогнозира, че съставът на комисията по досиетата може да бъде гласуван в четвъртък. 

Забавяне обаче можело да дойде и по линия на СДС, чийто кандидат Георги Константинов бе отхвърлен от НСС и ДКСИ и които имат срок до утре да мислят дали ще дадат ново предложение. Из сините редици се чуват все повече гласове, които искат партията да има свой представител в комисията, противно на заявеното от лидерът Петър Стоянов твърдо решение да не дава ново име.  

Споделяне

Още от България