"Боинг-767" кацна по корем на летище Варшава

Самолет на полската авиокомпания ЛОТ, извършващ полет от Ню Йорк, се приземи по корем на летище Варшава, съобщиха световните агенции във вторник.

"Боинг-767" с 230 души на борда е кацнал аварийно заради проблем с отварянето на колесниците. Никой не е пострадал, всички пасажери са били евакуирани. Въпреки че при приземяването не е имало пожар, като превантивна мярка огнеборците обляха корпуса на самолета със специална пяна и вода.

Инцидентът е станал заради отказ да се задейства хидравличната система, която задвижва отварянето на капаците на колесника и спускането му. Резервната система отворила само капаците и затова се наложило кацането по корем.

Пилотите забелязали проблема с колесника, преди да извършат захождане за кацане и кръжели около час над летището, за да може противопожарен екип да обработи пистата със специалната пяна. Приземяването бе предавано по телевизия на живо.

До 8 часа сутринта в сряда варшавското летище ще бъде затворено за полети.

Екипажът на самолета ще бъде награден с държавни отличия, съобщи президентът на Полша Бронислав Коморовски след разговор с командира на полета. "На всички засегнати казвам благодаря от цялото си сърце," каза Коморовски на пресконференция.

Ройтерс отбелязва, че след катастрофата през април 2010, при която загинаха предишният президент Лех Качински и 95 други представители на висшата държавна администрация, поляците са особено чувствителни към подобни инциденти.

Още по темата
Още от Свят