Бойци на Фатах щурмуваха палестинския парламент

Бойци на Фатах щурмуваха палестинския парламент

Стотици бойци на Фатах щурмуваха контролираните от Хамас сгради на парламента в Рамала на Западния бряг и градския съвет в Наблус, предаде в събота ББС.

Съобщава се, че нападатели са се опитали да заловят зам.-председателя на парламента Хасан Хрейше, но служители в парламента са им попречили.

Същевременно агенциите разпространиха информация за среща на председателя на Палестинската автономия Махмуд Абас с американския посланик в Рамала.

По-рано министрите на външните работи на страните от Лигата на арабските държави на срещата в Кайро осъдиха ставащото в ивицата Газа и призоваха Хамас и Фатах да прекратят бойните действия.

В изявлението си министрите призоваха всички страни, участващи в конфликта, да уважат властта на Абас, който удържа под свой контрол Западния бряг.

“Ние искаме национално единство в Палестина и заставаме против събитията, на които сме свидетели през последните дни”, заяви генералният секретар на Лигата Амр Муса.

Министрите обещаха да създадат комисия за разследване причините за насилите в Газа и подкрепиха усилията на Египет и Саудитска Арабия, които водят преговорния процес с враждуващите страни.

В свое заявление Египет също осъди Хамас за превземането на властта в ивицата Газа.

Въпреки насилственото превземане на ивицата Газа от Хамас, живеещият в Сирия политически лидер на движението Халед Машал потвърди, че Хамас ще си сътрудничи с палестинския лидер Махмуд Абас.

Машал подчерта, че Хамас не смятал да завзема със сила властта в Газа, но бил принуден от царящото там беззаконие.

Същевременно представители на групировката в Газа обявиха за незаконно назначението на Салам Хаяд за нов министър-председател на мястото на Исмаил Хания. Ръководството на Хамас дори обяви, че смята за незаконна цялата временна администрация.

Исмаил Хания нарече решението на своя политически съперник необмислено и заяви, че не възнамерява да го изпълнява, като подчерта, че остава на поста министър-председател на автономията.

Тази реакция идва в отговор  на вчерашното решение на президента и лидер на Фатах Махмуд Абас да уволни цялото коалиционно правителство и вместо него да назначи временно управление. Очаква се по-късно в събота сформираният от заемащия досега поста министър на финансите Салам Хаяд нов кризисен кабинет да положи клетва.

Международната общност обаче подкрепи Махмуд Абас и избора му на нов премиер, който преди да застане начело на финансовото министерство е работил в ръководството на Световната банка и се ползва със световен авторитет.

В последно време правителствата на много страни предпочитаха да работят директно с Фаяд. Той не влиза в състава нито на умереното движение Фатах, нито на радикалната групировка Хамас.

В резултат от боевете в ивицата Газа през последните дни загинаха над 100 души, независимо от това, че враждуващите страни преди три месеца сформираха правителство на националното единство.

Наблюдателите се страхуват, че сега Газа и Западния бряг, където влиянието на Абас и Фатах е голямо, могат на практика да се разцепят и в Газа да бъде създаден ислямистки анклав под ръководството на Хамас.

Въпреки това лидерът на Хамас Исмаил Хания изключи създаването на отделна палестинска държава в ивицата Газа. В интервю за френския ежедневник “Фигаро” в събота той заяви: “Газа принадлежи на целия палестински народ, не само на Хамас. Отделянето не е в плановете и никога няма да бъде”.

 

 

Споделяне

Още от Свят