Бойците ни в Ирак ще контролират пропускателни пунктове за изборите

Само контрол върху движението на хората, които ще гласуват на изборите в Ирак на 30 януари, и върху инфраструктурните обекти ще осигурява българският контингент там. Това заяви в предаването на БНР "Неделя 150" началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев.

На този етап има категорично решение от страна на коалиционното командване, че коалиционните сили ще осигурят общите условия за безопасност по време на изборите в Ирак, а непосредствените условия ще бъдат възложени на новосформиращите се иракски сили за сигурност, допълни ген. Колев.

По думите му, прави се всичко възможно, за да се проведат безопасно изборите в Ирак. Ген. Колев заяви, че задачите са разпределени и може да гарантира, че българският военен контингент няма да участва в охраната на избирателни секции.

"Ние ще осигурим периметъра на безопасност - т. е. контролни пунктове на селищата в нашата зона на отговорност, да няма безконтролно движение на хора, които искат силово да въздействат на процеса на изборите, ще охраняваме важните обекти, които са в нашата зона - това са петролопроводи, електростанции, други инфраструктурни обекти, част от важните пътища и мостове", уточни началникът на ГенЩаба.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?