Болницата в Бургас поиска полицейски пост пред спешното отделение

Болницата в Бургас поиска полицейски пост пред спешното отделение

Да се осигури постоянен полицейски пост пред спешното отделение нощем. Това поиска ръководството на университетската болница в Бургас от областната дирекция на МВР заради зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците. Медиците работят под постоянно напрежение и в страх за живота и здравето си, а само за последните почивни дни полицията е викана няколко пъти.

В един от случаите чуждестранен турист постъпил в спешното отделение с рана на главата, налетял на бой на медицинския екип, докато той правил опити да прегледа и промие раната. Съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми.

Същата вечер многобройни роднини на друг пациент блъскали по вратите на спешното отделение и крещели на лекарите, което отново наложило да бъде повикана полицията. Патрулите се отзовават много бързо, но между сигнала и пристигането им минава време.

"В последните дни агресивните прояви изключително зачестиха. Това притеснява колегите, които са на ръба на физическото изтощение. Ако те си тръгнат, Бургас ще остане без спешни медици и без спешно отделение. Основните прояви са нощем, през деня ситуацията е различна. Ще се чувстваме по-спокойни и ще бъдем благодарни, ако полицията успее да осигури един постоянен пост пред отделението нощем", коментира началникът му д-р Здравка Инджова.

В последните дни спешното отделение е много натоварено. През кабинетите минават по 120 души на ден, основно пострадали при катастрофи, битови и други инциденти. Главната причина за недоволството на пациентите е чакането, но всички трябва да са наясно, че спешността се определя по медицински критерии - а именно - пряка опасност за живота или загуба на орган. Едва след това се преглеждат пациенти, чието състояние не изисква спешна намеса. Всеки, който лично е избрал да посети спешното отделение, трябва да е наясно с това, предупредиха от болницата. 

"Продължава да не се прави разлика между спешно отделение и дежурен кабинет за неотложна помощ, който обслужва пациентите на личните лекари извън работното им време. Продължават и да идват пациенти, които не са спешни, но държат да влязат веднага и не искат да чакат, защото при личния лекар има опашка", разказаха от болницата.

Болницата в Бургас отново напомня на бургазлии, че първото звено в медицинската грижа е личният лекар, а нощем и по празници - дежурният кабинет, с който той има сключен договор. Всеки личен лекар трябва да информира своите пациенти в кой кабинет да търсят помощ, когато те не са на работа. Екипите на Спешно отделение имат пълното право да върнат всеки пациент, чието състояние не изисква спешна намеса и да го пренасочат към тези две звена. 

Споделяне

Още от България