Болницата в Ловеч осъди здравната каса за близо 50 000 лева

Многопрофилната болница в Ловеч осъди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за близо 50 хиляди лева заради отказ да ѝ изплати лихви за забавени плащания.

Директорът на лечебното заведение д-р Тихомир Бенев обясни, че проблемът, възникнал между болницата и касата, е от 2010 година, когато касата отказала да ѝ плати 1.7 милиона лева за извършени дейности. Заведен бил съдебен иск, но впоследствие се е стигнало до споразумение и средствата са били изплатени, съобщава БТА.

След това от ръководството на болницата отправили писмено предложение към НЗОК във връзка със забавените преводи да бъдат изплатени полагащите се по договор лихви за забавено плащане. Мотивите били, че в този период просрочените задължения на болницата към доставчиците са се увеличили, тъй като и те от своя страна начислили лихви на лечебното заведение.

В индивидуалните договори на болниците с НЗОК и в Националния рамков договор е записано, че дейността се заплаща до 30-то число на месеца следващ отчетния период. Тогава забавянията са били със седмици, дори месец, обяснява д-р Бенев. Отговор на отправеното предложение от касата обаче не последвал.

Затова в началото на 2011 година ръководството на болницата завело съдебен иск. Ловешкият окръжен съд отсъдил в полза на НЗОК, но след обжалване пред Великотърновския апелативен съд решението било в полза на болницата. Според него НЗОК трябва да заплати 49 152 лева, както и три хиляди лева разноски по делото.

Касата може са обжалва решението във Върховния касационен съд в тридесетдневен срок.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?