Болници затварят и пускат персонала си в отпуск

Персоналът на болницата в Ардино излиза в платен годишен отпуск до края на месеца след като по-голямата част от договорите на лечебното заведение по различни клинични пътеки с НЗОК бяха прекратени.

Сигнали, че част от персонала може да бъде пуснат в отпуск през летните месеци, идват и от някои по-големи болници.

Досега заведението в Ардино имаше договори по 22 клинични пътеки, но от началото на юни 17 от тях са прекратени, тъй като не е спазено изискването за повече от двама специалисти по клинична пътека. До тази ситуация се стигна след като анестезиологът напуснал.

След прекратяването на договорите по повечето клинични пътеки, здравното заведение остава на практика без работа, поради което се налага да бъде разпуснат персоналът.

От болницата се надяват да успеят да намерят анестезиолог, за да подновят договорите с касата, в противен случай лечебното заведение трябва окончателно да затвори врати.

Миналата седмица още една болница – тази в Пирдоп – обяви, че разпуска персонала си в отпуск, но неплатен. Причината обаче е в забавените от страна на НЗОК плащания, поради което персоналът не е получавал заплати от два месеца, а предишните месеци са им били платени непълните трудови възнаграждения. Освен това в заведението липсват консумативи, няма храна и топла вода за болните и персонала.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?