Болсонаро: Бразилия е във фалит

Болсонаро: Бразилия е във фалит

"Бразилия е във фалит. Не мога нищо да направя", заяви във вторник вечерта президентът Жаир Болсонаро, според когото причината за кризата е "този вирус, подхранван от медиите".

Изявлението му бе направено, в момент когато спряха помощите, спасили милиони бразилци от мизерията, предаде АФП, цитирана от БТА в сряда.

"Исках да променя схемата за намаленията на данъците, но се появи този вирус, подхранван от медиите тук, тези медии, които нямат интерес", заяви Болсонаро в отговор на въпрос на привърженик.

Бразилският президент има предвид реформата за вдигане на равнището на доходите, които са освободени от данъци. Това е обещание от предизборната кампания на лидера на крайната десница, който дойде на власт с либерална икономическа програма, отбелязва АФП.

Според Болсонаро икономическият срив на страната му е свързан с ограниченията, за които настояха губернаторите в борбата срещу пандемията от новия коронавирус, който отне живота на близо 198 000 души в Бразилия. Той спечели популярност благодарение на спешната помощ, отпускана в продължение на девет месеца на 68 милиона бразилци или близо една трета от населението на страната.

През този месец обаче тези помощи спряха под натиска на пазарите, които са разтревожени от високото равнище на бюджетния дефицит и външния дълг на Бразилия. Заради тях страната може да се изправи "на ръба на социалната пропаст", по думите на Марсело Нери, директор на центъра за социална политика на фондацията "Жетулиу Варгас".

Броят на заразените и починалите от усложненията, причинени от Covid-19, продължава да нараства. През последните 24 часа южноамериканският гигант е регистрирал 1171 смъртни случая и близо 60 000 души заразени с новия коронавирус. Прогнозите са, че тези показатели ще се повишават през идните седмици заради масовите събирания по време на коледните и новогодишните празници, посочва специалисти

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?