Борис Джонсън кани лидерите на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия на кризисни разговори

Ликуващата Никола Стърджън, сн. ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън покани днес лидерите на отделните области на Обединеното кралство за кризисни разговори за бъдещето на страната, след като партията на привържениците на независимостта на Шотландия спечели четвърти пореден управленски мандат в региона, предаде Асошиейтед прес.

Лидерката на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън каза, че изборните резултати са показали, че втори референдум за независимост на Шотландия е "волята на народа на страната" и че всеки лондонски политик, който се изпречи на пътя ѝ, "ще влезе в сблъсък с демократичните стремежи на шотландски народ".

Обединеното кралство включва областите Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, последните три от които имат регионални правителства.

Джонсън поздрави Стърджън за преизбирането ѝ, но каза на първите министри на местните правителства, че за Обединеното кралство е "от най-голяма полза, когато работим заедно".

Британският премиер покани лидерите на среща "за обсъждане на нашите споделени предизвикателства и как можем да работим заедно през следващите месеци и години, за да ги преодолеем".

Според окончателните резултати от изборите в Шотландия ШНП печели 64 от общо 129 места в местния парламент. Само един глас не ѝ достига за мнозинство.

Стърджън каза, че непосредствен приоритет ще бъде справянето на Шотландия с пандемията от коронавируса. Тя добави обаче, че референдумът за независимост "сега е въпрос на основни демократични принципи".

Британският премиер има последната дума дали да позволи или не още един референдум за независимост на Шотландия.

Вчера Джонсън написа във в."Дейли телеграф", че един нов референдум би бил нещо "безотговорно и безразсъдно", в момент, когато Великобритания излиза от коронавирусната епидемия.

Той продължава да твърди, че въпросът е бил решен с референдума през 2014 г., на който 55 процента от шотландските гласоподаватели гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?