Борис Велчев апелира да се реши въпросът със следствието

Борис Велчев апелира да се реши въпросът със следствието

Новият Закон за съдебната власт (ЗСВ) трябва да уреди по някакъв начин проблема със следствието, заяви преди заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда главният прокурор Борис Велчев. Текстовете от закона се гледат на второ четене в парламента и до момента са приети тези, които се отнасят до функционирането на ВСС и на инспектората към него.  

Велчев посочи, че въпросът със следствието е изключително сложен. “Ако ЗСВ е наистина нов и провежда нова държавна политика в структурата на съдебната власт, той трябва по някакъв начин да реши въпросът със следствието”, каза той.

Миналата година с текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) близо 90 на сто от правомощията на следствието бяха отнети и дадени на дознателския апарат към МВР. На следователите бяха оставени дела от особена значимост. Същевременно принципът на несменяемост пази от уволнение голяма част от следователите, които сега са 500.

“Дали този въпрос ще се реши в посока да се увеличат компетенциите на следствието и следователите да работят, а не да бездействат, или ще се търси някакво структурно решение на по-силно интегриране между следствието и прокуратурата, ще решат народните представители”, обясни Велчев и допълни, че “някакви мерки” относно статута на следствието трябва да се вземат.

“Не мога да си представя държава, която може да си позволи 300 опитни разследващи органи да бездействат в период, в който дознанието все още не е изградило пълния си потенциал”, заяви главният прокурор и допълни, че за съжаление в ЗСВ не се предвижда решение по този въпрос. Той припомни още, че прокуратурата на няколко пъти е излагала пред народните представители свои предложения относно статута на следствието. Зам.-главният прокурор Валери Първанов ще направи своите предложения пред Народното събрание отново в сряда. “Дали народните представители ще ги чуят, е друга тема”, заяви Велчев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?