Борис Велчев призова бизнеса да не дава подкупи

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че бизнесът може да е полезен за съдебната система, като не дава подкупи. По думите му в съдебната система корупция има, но често се забравят тези, които дават подкупите.

Докато се дават подкупи, ще се взимат подкупи, отбеляза Велчев.

Ако някой е принуждаван да дава подкуп, нека да даде шанс на прокуратурата.

Обърнете се към прокуратурата, защото в огромната си част в нея работят почтени хора и те ще ви помогнат повече, отколкото тези, на които ще дадете пари, отправи призив към частния капитал главният прокурор.

Той се ангажира ръководената от него институцията да взима мерки по всеки сигнал за корупция.

“Подкупът е престъпление, което се доказва с факти, а само твърденията за подкупи не вършат работа”, каза той в изказване пред конференцията “60 дни преди ЕС”, в която взеха участие още главният прокурор Борис Велчев, премиерът Сергей Станишев и представители на бизнеса.

Велчев заяви, че е силно смутен от практиката на проверките в прокуратурата през последните години по отношение на някои богати бизнесмени.

“Преди време по жалба на богат гражданин, известен бизнесмен, установих, че прокуратурата го е проверявала за данъчни престъпления шест години. Тогава се запитах:”Тези хора, които са го проверявали шест години, те дават ли сметка, че Нюрнбергският процес е завършил за 11 месеца?” Очевидно не ставаше дума за проверка, а за някакъв опит този човек да бъде подложен на едно неправомерно въздействие”, разказа Велчев.

Той допълни, че е приет регламент и в близките дни ще бъде уточнен, така че да не се злоупотребява с проверките.

Председателят на Върховният административен съд (ВАС) Константин Пенчев заяви на същия форум, че реформата в съдебната власт е наложителна. Когато една съдебна власт е независима от останалите две власти в държавата, а в същото време има големи правомощия, тя започва да зависи от други финансови и икономически кръгове, поясни Пенчев.

Според него обаче, съдебна реформа у нас ще има, защото обществото е разбрало, че е по-добре да има лош закон, който да се прилага, отколкото да се търсят други начини, които са нерегламентирани и непрозрачни.    

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?