Борислав Геронтиев пак е и.д.шеф на БНТ

Съветът за електронни медии назначи за втори път Борислав Геронтиев за изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ. Решението бе взето със 7 гласа "за" и двама "въздържали се" на редовно заседание на СЕМ. Преди това членовете на СЕМ гласуваха оставката на Емил Владков.

Геронтиев, който е член на Управителния съвет, бе и.д. шеф след предсрочното отстраняване на Кирил Гоцев до избора на 75-годишния професор за генерален директор.

Заедно с Бойка Бойнузова и Симеон Василев, Борислав Геронтиев бе посочен от контактната група, излъчена от Общото събрание в БНТ за предпочитан вариант за генерален директор до избора на титулярен шеф след оставката на Владков.

Кандидатурата на Геронтиев е била издигната от Лилия Райчева. Председателят Райчо Райков е предложил Бойка Бойнузова, а Тома Иванов - Иван Такев. След първо гласуване Геронтиев и Бойнузова са събрали по четири гласа.

Горна Благоев от контактната група заяви, че в БНТ приемат спокойно избора на Геронтиев, защото той е доказал своя професионализъм. От него се очаква да спре хаоса в телевизията и да се възстанови стабилността на медията каза Благоев пред радио "Нова Европа".

Геронтиев заяви за БНР, че ще работи с досегашните членове на Управителния съвет, но вероятно ще назначи нови хора на длъжностите изпълнителен и програмен директор. С идването си като директор Владков назначи за изпълнителен директор Стефан Велев, а за програмен - Валя Ахчиева. Опитът да подчини новините на Ахчиева го конфронтира с УС и той вдигна бяло знаме като се оправда, че УС искал да му наложи своя структурна схема. Геронтиев обаче не смята да връща напусналия шеф на новините Симеон Василев.

Още от другата седмица с УС ще правят анализ как да се продължи работата с външните продукции, договорите с които изтичат през септември. До тогава трябва да решим дали ще спрем някои и при какви условия да продължим договорите. Трябва да изясним критериите, посочи Геронтиев пред Дарик радио.

До 5 октомври СЕМ трябва да обяви конкурс и да избере петия за тази година генерален директор на БНТ след Кирил Гоцев, Емил Владков и двата мандата на Геронтиев.

Мария Стефанова от СЕМ заяви, че ще предложи в новия конкурс за избор да участват само кандидати, издигнати от медийни, обществени и професионални организации. Пред радио "Нова Европа" тя заяви, че очаква от Геронтиев да запази статуквото, което означава да не се взимат набързо управленски решения.

Стефанова каза, че в най-скоро време медийният съвет ще има среща с новото ръководство на БНТ. Тя предложи СЕМ да изготви програма, която новият и.д. генерален директор на БНТ да следва по време на мандата си. Това е част от отговорността, която СЕМ трябва да поеме в създалата се управленска криза в телевизията, мотивира се Стефанова. Предложението ѝ обаче бе отхвърлено от колегите ѝ. След оставката на Владков, от контактната група в БНТ призова да подадат оставка и онези членове на регулаторния орган, предизвикали кризата в БНТ и Стефанова се присъедини към призива на журналистите.

Според Марко Семов, при предишния си 3-месечен мандат Геронтиев е показал, че може да внесе в БНТ спокойствие и да направи творчески промени.

По думите на Лилия Райчева с избора на Геронтиев няма да се наложи избирането на нов член на управителния съвет на БНТ, който по закон би трябвало да бъде с тригодишен мандат. Ако за и.д. генерален директор на БНТ беше избран човек, който не е от сегашния УС, в съвета щеше да има членове с три различни по продължителност мандата.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?