Борисов: България вярва в ЕС, защото прави разликата с Варшавския договор

Гаф с превода в парламента не порпречи на Таяни да похвали правителството

Таяни и Борисов, сн. БГНЕС
"Оптимист съм за българското председателство на ЕС, България е една от държавите, в които има най-малко евроскептицизъм", заяви премиерът Бойко Борисов във вторник в София пред гостуващата делегация на Европейския парламент, водена от неговия председател Антонио Таяни.
 
"Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС. Това беше един осъзнат избор и неслучайно българският народ продължава да вярва в ЕС", посочи Борисов.
 
Таяни е в София, за да обсъди с властите у нас задачите и отговорностите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
"Добре дошли сте да окажете помощ за тези месеци българско председателство, защото ние искаме да помогнем, макар и със скромните си възможности, по основни теми - да придвижим съюза напред", каза Борисов.
 
"Оптимист съм и с подкрепата на европейския парламент съм убеден, че имаме редкия шанс и реален напредък по присъединяването на Западните Балкани в ЕС", допълни той.
 
Борисов каза, че България не си поставя огромни цели за председателството на ЕС "нито надскачаме ръста си". 
 
"Искаме да дадем перспектива не на политическите елити, а на младите хора и на народите в този регион", каза премиерът. 
 
Гаф с превода и серия похвали за България 
 
По-късно Антонио Таяни изнесе и реч в парламента, която обаче бе белязана от гаф с превода. Taяни започна да говори на родния си италиански език, но преводът не тръгна и се наложи той да започне речта си отначало.
 
"Нормално е, това се случва и в европейския парламент" каза Таяни, след което обеща следващия път да знае български.
 
"Българското председателство може да разчита още отсега на пълната подкрепа и сътрудничество на Европейския парламент", заяви Таяни в обръщението си пред българското Народно събрание.
 
Той отбеляза, че според последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка България бележи напредък. 
 
"Окуражавам ви да следвате този път. България е малка държава, но с огромен потенциал. Вашата страна е изправена пред много предизвикателства, като модернизация на производството, пълна интеграция на пазара на стоки и услуги, инфраструктура в областта на енергетиката, транспорта и цифровата икономика", добави Таяни.
 
По думите му страната ни със своите външни граници - морски и сухопътни, с Турция, е ключова за европейската политика на сближаване, сигурност и управление на миграционните потоци. 
 
"Отделните държави, особено тези, които са по границата, като България, Италия и Гърция, не трябва да бъдат оставяни сами", каза председателят на ЕП. 
 
Според него националните парламенти не се съревновават с ЕП, те са неговите естествени и най-добри съюзници за сближаване на гражданите на Европа с европейските политики. 
 
Таяни увери, че ЕП поддържа, както винаги, влизането на България в Шенген и очаква да се постигне скоро съгласие и в Съвета на ЕС.
 
Западните Балкани – основен приоритет
 
Таяни оцени включването на Западните Балкани сред приоритетите на българското председателство. Споделям вашата чувствителност и осъзнаването на стратегическата важност на процеса за интегриране на Балканите, не можем да оставим това на амбициите на други страни извън Европа, смята Антонио Таяни.
 
Той обърна внимание на сътрудничеството в инфраструктурата и дигиталните технологии. От думите му стана ясно, че е обсъждана днес идеята за по-евтин роуминг със Западните Балкани, и то още при българското председателство в началото на следващата година. В противен случай, смята той, има риск фундаментализмът и тероризмът да използват тези територии и те да се трансформират в кръстопът на дрога и престъпност.
 
Сред приоритетите на Таяни е да увеличи доверието на гражданите към изграждането на Европа. Ако искаме да избегнем континентът ни да бъде с маргинална роля, трябва да сме силни, да говорим единно, да имаме единна външна политика и обща политика на защита, призова той. 
 
Антонио Таяни постави като приоритет и младите хора, борбата с безработицата сред тях.
 
Той подчерта, че е нужна и политика за поддържане на земеделието, на малките и средните предприятия, на занаятчийството.
 
Таяни завърши словото си на български език като цитира девиза на Народното събрание "Съединението прави силата", който е и мото на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. 
 
След срещата с Борисов по-рано Таяни съобщи, че през януари ще посети Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина като сигнал за вниманието от страна на ЕС
 
"В тези срещи отдавам голямо значение на българското председателство, то може да ние от полза, защото България много добре познава ситуацията в района. Преди срещата си в Западните Балкани ще се срещна с Бойко Борисов и с българско правителство за повече информация", допълни Таяни.
 
Борисов отново защити споразумението с Турция 
 
Бойко Борисов от своя страна отново защити споразумението между ЕК и Турция за мигрантите. 
 
"Нашата позиция е, че споразумението с Турция за мигрантите трябва да продължи да се спазва. Колкото и да ни струва е по-добре тези хора да стоят извън ЕС. Трябва да засилим външните граници на ЕС, и лидерите на Евросъюз да участват в срещи, където се решава бъдещето на Европа", каза Борисов. 
 
"Не става въпрос за присъединяването на Турция в ЕС, а за запазване добрите отношения, защото тази стана е член на НАТО и най-големият партньор в южния флаг на алианса, посочи Борисов. Не трябва да се бяга от темата, а нещата да се изговорят ясно и да се нормализират отношенията", каза той.
 
Европа да има по-голяма роля 
 
Таяни коментира, че Европа трябва да играе по-голяма роля в решаване н проблемите в света. 
 
"ЕС има своя външна политика, трябва да говори с единен глас, като има предвид не само за източните граници, но и Африка", каза Таяни.
 
"Говорихме за стабилността в Близкия изток, взаимоотношенията с Турция и стабилността на Балканите. Разбрахме се да работим активно в тази част на Европа, където има кандидат-членки на ЕС", отбеляза Таяни. 
 
Борисов солидарен с европейските "зелени" 
 
Борисов коментира, че е било допуснато лесно САЩ да излязат от преговорите за климата.
 
"Много съм солидарен с европейските "зелени" и да върнем САЩ на масата за преговорите за климатичните промени, допълни той. Крайно време е да се намесим за ситуацията в Сирия, защото тя се обсъжда от президентите на Русия, САЩ и Иран, а ние в Европа се караме къде да релокираме сирийците, които ще дойдат в Европа", каза Борисов.
 
Радев: България няма да преследва свои тесни национални интереси
 
В рамките на визитата си у нас Таяни се срещна и с президента Румен Радев, който му каза, че като "председател на Съвета България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността". 
 
По думите на държавния глава предстоящото председателство е и шанс за страната ни да увеличи доверието в работата на българските институции в дългосрочен план.
 
"България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион“, каза още Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. 
 
"Кохезионната политика е от ключово значение не само за България и Източна Европа, но и за ЕС, с оглед на стремежа за изграждането на силен и стабилен Съюза, в който всички държави членки могат ефективно да участват в общите политики", добави Радев.
 
Таяни от своя страна изрази увереност, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство. 
 
"Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки. Ако искаме ефективни решения срещу миграцията, трябва да създадем и активна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни възможности“, заяви председателят на ЕП.
Споделяне

Още от България