Борисов: Хакерите могат да проверяват идиотските глупости, които пишат за мен

Борисов: Хакерите могат да проверяват идиотските глупости, които пишат за мен

"За мен това е добра услуга, хакерите могат да проверяват идиотските глупости, които пишат някои сайтове без имена за мен. Чудовищни лъжи за мен. Така че по ЕГН-то да отидат да проверяват, сметки, работи. Това не ме тревожи", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Така той коментира репортаж на бТВ, който показва, че Единният граждански номер (ЕГН) в България може да бъде разкрит за броени минути, ако търсещият знае името и рождената дата на лицето, до чиито лични данни иска да стигне.

Разкриването става със законни приложения и програми, а математическата формула, по която се определят ЕГН-тата е публична.

В телевизионния репортаж бе показано как може да се стигне само с ЕГН до чувствителни лични данни на всеки гражданин, включително на премиера или главния прокурор.

"Неслучайно всички говорим за киберсигурност, хакват ни непрекъснато по цял свят, колкото технологично се развива повече светът, толкова защитата на тази мрежа става по-трудна", каза Борисов.

Той увери, че във вторник ще бъде дадена подробна информация за мерките, които държавата предприема за защита на личните данни и повишаване на киберсигурността, което е европейски и световен проблем.

Темата бе коментирана по-рано и от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Това, което ще направя е на базата на репортажа не като главен прокурор, а като всеки гражданин, който трябва да направи нещо или чиито права са засегнати в този случай, просто ще подам жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и очаквам тя да си свърши работата", каза Цацаров.

Вътрешният министър Валентин Радев също не обърна сериозно внимание на въпроса:

"Не е добре да навлизат в лично пространство и особено защото не става въпрос за лично пространство само, а и затова, че може да бъде направена злоупотреба, добре е да може да бъде защитен всеки. Даже Зукърбърг го слушах сутринта по телевизията и той каза, че и във "Фейсбук" имат проблеми, неслучайно в България има КЗЛД - да вземат мерки. МВР надали трябва да се намесва пряко".

Споделяне

Още от България