Борисов изключи участие в правителство на този парламент – иска нови избори

Към Станишев: "Искам и се моля да останеш, Серж!"

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

След като ГЕРБ спечели безапелационно евроизборите, лидерът на партията Бойко Борисов заяви в понеделник, че "категорично няма да участват във втори кабинет в рамките на този парламент" и че иска незабавни предсрочни избори. "Има ново политическо статукво, нови резултати. Не може да не отчетем резултата на Бареков, резултата на Реформаторския блок. Не може да не отчетем ръста на ДПС, не може нашия ръст да не отчетем. И не може да не отчетем падението на БСП", каза бившият премиер.

 

Според данни на ЦИК от 97% обработени протоколи, ГЕРБ получава близо 11% повече от БСП, чийто резултат е пък е близо до този на коалиционния ѝ партньор ДПС.

 

Борисов определи изхода от изборите като вот на недоверие към правителството. "Логично е от тях да дойде идеята, че трябва да си ходят. Как да го кажа по-ясно", запита Бойко Борисов.

 

Няма основание да се сумират резултатите на БСП и ДПС, както и тези на ГЕРБ и РБ

 

Няма никакво основание да се сумират резултатите на БСП и ДПС, нито тези на ГЕРБ с Реформаторския блок, каза той по повод на сметките, че двете управляващи партии ще имат 8 депутати, с един повече от 7-те на ГЕРБ и РБ.

 

"Ние сме опоненти. Нека има едни нови избори и тогава както ни подреди народът – така ще управляваме", призова Борисов.

 

Дончев не вижда логика в сближаване с ДПС

 

По-рано в понеделник водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев определи като "нелогично" евентуалното сближаване на ГЕРБ и ДПС. Пред Нова тв той коментира, че поуката от сегашното НС е, че "ако чисто математически нещо се сглобява с нещо и води до възможност да управляваш, това не означава, че подобно управление е легитимно".

 

"В политиката трябва да има принципи, трябва да има обща цел. Към момента с ДПС аз не виждам общи принципи. За мен подобно взаимодействие не е логично", каза Дончев.

"Най-голямата поука, която имаме до момента е, че безпринципни коалиции не могат да се правят, защото от това губят всички. Губят и самите политически формации, очевидно губят и българските граждани", заключи той.

"Атака" да напуснат парламента

 

Бойко Борисов пожела отново са е премиер, тъй като според него народът ясно е показал, че иска именно това. Посочи обаче, приключилите евроизбори не са показателни за каквато и да е бъдеща коалиция. "На едни парламентарни избори активността ще е е друга – малките партии ще вземат по-малко, а ние още повече", заключи той.

 

Борисов не отбеляза нито веднъж очевидния факт, че съдбата на кабинета "Орешарски" е в ръцете на ДПС, които почти изравняват позиции с БСП. Както обикновено, Борисов насочи вниманието към "Атака", които заради ниския си резултат на евроизборите (3%), трябва да излязат от НС.

 

"Ако напуснат парламента, и на едни парламентарни избори, резултатът им ще е друг", обясни лидерът на ГЕРБ.

 

След това той заяви, че би седнал да разговоря с всички политически лидери.

"Бих седнал дори и със Станишев, да го питам: Докога ще стоиш, да съсипваш държавата и партията си? Да направим предсрочни избори", допълни той.

 

Скоро ДПС ще е втора сила

По думите му много скоро ДПС ще е втора политическа сила, с това поведение на социалистите. След като ДПС праща най-важната си министърка (на околната среда и водите Искра Михайлова, която след оттеглянето на втория в листата Делян Пеевски става четвърта и влеиза в Европарламента – бел. ред.), правителството няма шанс. "Това е умряло правителство. От бити партии, разгромени партии. Това е зомбирано правителство. Как, Орешарски, днес, като ходи по коридорите в Министерски съвет, не го ли е срам?! Този мъртвец, това издъхващо правителство, трябва ли да го чакаме да умре окончателно? То няма никакъв живот, сгърчило се е там, и не знае къде е", коментира Борисов.

 

"Станишев казва: Ще строим "Белене". Излиза Йордан Цонев и казва: "Белене" няма да се строи, и не се строи. Станишев казва - ще вдигаме данъците. Излиза Йордан Цонев и казва: Какви данъци? След половин час Орешарски казва "данъците няма да се вдигат". Колко министри има Станишев в това управление? Хората обичат победителите, хората вървят със силните. ДПС си върви напред, БСП – крета", продължи лидерът на ГЕРБ .

"Проблеми вдясно няма. За пореден път десницата в България побеждава. Проблемът е в лявото. Лявото е побеждавано на всички избори, години наред, където ги хванем. Проблемът вляво е много тежък. БСП не е една партия, Коалиция за България са колко партии, и плюс резултата на АБВ, пак е далеч след ГЕРБ. Това са безпощадните резултати", каза Бойко Борисов.

Според него проблемът за ГЕРБ е, че след предсрочните избори, когато завари разрушената държава, ще е с наново спрени фондове.

 

"Искам и се моля да останеш, Серж, и да не си отидеш"

"Снощи чух Станишев да казва, че няма да достави на ГЕРБ удоволствието да подаде оставка като лидер на социалистите. Ама аз не искам да подава оставка. Искам и се моля да остане. Искам и се моля да останеш, Серж, и да не си отидеш. Докато си начело на БСП, спокоен съм за ГЕРБ", иронизира Борисов.

 

"Кутев, Дъбов, подпухнал, Мая Манолова - едвам, Корнелия..."

 

След това продължи разсъжденията си за други видни представители на левицата: "Кутев, Дъбов, подпухнал, Мая Манолова - едвам, Корнелия... Всичките им приказки, че ГЕРБ разрушил - нито едно нещо не се оказа истина; лъжите им блеснаха. Миков, този победен човек, той е само побеждаван, и да ми вземе кафеварката! Миков иска да се качи на Цецка Цачева на стола. Как той ще ми дава думата?".

"Бихме ги размазващо, във Варна - размазващо, София - размазващо, Бургас - размазващо, Габрово... Аз ако бях на мястото на Станишев, на негово място щях да кажа: Този, който ме караше да правя такава кампания - пиара, го уволнявам, изигра ми лоша шега, за лъжите за "Белене", за лъжите за работни места, изиграха ми лоша шега. Нека да идем на предсрочни избори, дайте ми шанс да го бия още веднъж този проклетник от Банкя... Такива неща бих казал, на негово място. А не, че общинска полиция играела на изборите, това са смешни неща. Те притежават целия репресивен апарат на държавата и го използваха", каза Бойко Борисов.

Председателят на изборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че от всички избори за Европейски парламент ГЕРБ е покачвала резултата си. Той представи данни от изборите през 2007-а, 2009-а и 2014 г. През 2007 г. ГЕРБ е победила в 18 областни града, включително трите района на София, БСП са спечелили в седем областни града, а ДПС - в 3. През 2009 г. ГЕРБ печели в 24 областни града, БСП - в 2, ДПС - в 3. От данните до момента за 2014 г. става ясно, че ГЕРБ печели в 25 областни града, БСП - в един, ДПС - в 3, заяви Цветанов.

След като за пореден път се похвали с победата Борисов обясни, че избори се печелят с работа, а не с платени клипове, които се въртят от сутрин до вечер по телевизията.

 

Какъв клип могат да направят сега – да лежи този от БСП и един от нашите да го гали по главата и да му вика "Стани, за да си легнеш пак", каза Борисов и обясни, че резултатите са "матиращи БСП, а те са намушкани от ГЕРБ".

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?