Борисов: На Балканите сме се разбрали да няма велики

Сръбският премиер критикува ЕС за двойните стандарти за Косово и Каталуния

Четиримата премиери обсъдиха общи теми
“На Балканите сме се разбрали да няма велики и сме се разбрали Балканите да бъдат пример в Европа за мир, стабилност и просперитет”, заяви премиерът Бойко Борисов след балканската среща на върха в Евксиноград.
 
В нея участваха още премиерите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.
 
”Фактът, че президентът на Сърбия е между нас, показва, че макар и все още неприсъединена, ние всичките настояваме и знаем, че естественото ѝ място е в ЕС, и между Гърция, България, Румъния, Хърватия, Словения, Австрия и Унгария не може да стои държава, неприета в ЕС. Всички ние полагаме усилия този процес да бъде ускорен”, каза Борисов.
 
Той посочи, че четирите държави не трябва да се сравняват с Вишеградската четворка и помоли да не се появяват подобни интерпретации. 
 
”Нашата позиция е да помогнем на ЕС да не мисли за нашия регион, да не създаваме проблеми. От загубите, които сме преживели сме се разбрали да търсим примирие. Така даваме сигнали, че в този регион има отговорни, искащи мир политици, оставящи назад, това което пречи, и градящи просперитет“, каза той.
 
”Нашето събиране дойде вследствие на естествен процес след срещите ни. Това, че интересът в този регион в инфраструктура като проекти - жп линии, магистрали, съвпада, това ни прави партньори”, добави българският премиер.
 
Сръбският президент Александър Вучич от своя страна се съгласи с Борисов, че мирът и стабилността на региона са много важни.
 
Той обаче коментира и състоялия се в неделя референдум за независимост на Каталуния от Испания, като използва случая да разкритикува ЕС за двойните стандарти, които прилага спрямо испанската провинция и Косово.
 
”Сърбите се питат защо трябва да са жертва на тези двойни стандарти“, добави сръбският президент.
 
Вучич отчете важността за страната му на бъдещата газова връзка между Сърбия и България.
 
Тудосе също акцентира върху важността на този интерконектор, която се планира да се свързва с газовата връзка между България и Румъния край Русе и Гюргево.
 
"Всички заедно трябва да действаме като един в отношенията с други страни и да избегнем зависимостта от един доставчик на енергийни ресурси“, посочи румънският премиер.
 
Според него не трябва да се губи време, а трябва четирите балкански държави да осъществят общите транспортни и енергийни проекти, които не са насочени срещу други страни.
 
"Ние не сме съседи на Гърция, но сме партньори с тях и ги чувстваме близки. Всички ние сме част от Балканите, имаме един и същ икономически и стратегически интерес. Имаме интерес Сърбия да се присъедини към ЕС“, каза още Тудосе.
 
Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона, заяви от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.
 
Той приветства българската инициатива да се проведе среща на върха за Западните Балкани в рамките на предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС.
 
"Връзките на ЕС с държави като Сърбия, които са в процес на предприсъединяване, също е въпрос, който трябва да бъде решен", заяви Ципрас. 
 
Той допълни, че четирите държави са решили да има тясно сътрудничество в редица сфери - енергийна, икономика, транспортни връзки, както и в управлението на кризи и в сферата на сигурността. 
 
"Разговаряхме за много мащабни развойни проекти, които, ако се случат, ще се промени целият ни хоризонт. Динамиката на четиристранното сътрудничество има голямо бъдеще и нашите страни трябва да си сътрудничат тясно", смята Ципрас. 
 
Според него общото бъдеще не може да бъде изградено върху национализма, но не може да бъде изградено и върху проекти на трети страни за нашия регион.
 
В края на съвместната пресконференция Бойко Борисов подчерта, че срещата във Варна не е началото на нова Вишеградска четворка. Домакин на следващата среща ще бъде Белград.
Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?