Борисов: Не ме искаха в БСП, не съм работил за ДС

Борисов: Не ме искаха в БСП, не съм работил за ДС

Не съм бил член на БСП, тъй като не искаха да ме приемат, а в Държавна сигурност и да исках, нямаше да ме вземат, декларира пред парламента премиерът Бойко Борисов.

Въпросът за миналото му бе повдигнат от независимия депутат и член на РЗС Тодор Великов, който в рамките на допълнителен въпрос по време на петъчния парламентарен контрол, попита премиера в прав текст: "бил ли е член на БКП, впоследствие БСП и дали и бил съпричастен към службите на бившата ДС”.

"Тъй като въпросите са такива, нормално е и аз да отговоря по този начин, с шега. БСП не искаха да ме приемат и ако ме бяха оставали главен секретар, сигурно още щях да марширувам по плаца. Така че, не ме искаха. И ако съм бил член, те ще го кажат първи и ще си ме искат обратно, предполагам”, отговори Борисов.

От биографията на Борисов е известно, че през 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП.

"А що се касае до Държавна сигурност, моето потекло е такова, че и да исках, нямаше да ме вземат. Пожарната беше това ниво, до което имах достъп", заяви в петък Борисов. 

"Хубаво е българският парламент да бъде използван за това, което хората са ни пратили тук. В противен случай, ако продължавате в този стил, да се възползвате от правото да ми задавате такива въпроси, в следващите... - аз винаги ще уважа парламента и ще дойда. Ще стоя, ще мълча 3 минути, ще ви оставя да си изговорите каквото искате", каза в заключение Бойко Борисов.

В отговор Тодор Великов заяви, че като народен представител има право да задава всякакви въпроси на премиера.

"Такава арогантност от друг министър-председател не съм чул. Вие носите отговорност за цялата политика на МС И вие, както нас от РЗС, ще  е стигнете до извода, че проблемите в страната се коренят в тази прокомунистическа конституция, която трябва да бъде сменена”, заяви още Великов, чието основно питане към премиера бе относно лустрацията и в каква посока той и управляващата ГЕРБ смятат да я прилагат.

От биографията на Бойко Борисов е известно още, че през 1982 г. завършва висшата школа на МВР с чин лейтенант в специалност "Противопожарна техника и безопасност“. По-късно защитава дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав“ и получава научна степен "доктор". От 1982 г. до 1990 г. работи на различни служби в МВР.

През 1991 г. основава частната охранителна фирма "Ипон-1", която осигурява охраната първо на бившия комунистически ръководител Тодор Живков, после на бившия цар Симеон Сакскобургготски, който през есента на 2001 г. го прави главен секретар на МВР. Борисов е повишен в чин "полковник от МВР" ;в началото на 2002 г. му е присъдено звание "генерал-майор", а през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-лейтенант".

През 2005 г. той се кандидатира за депутат от листата на НДСВ, но се отказва от парламента, за да остане в МВР, което обаче не случва, тъй като правителството вече е на БСП. Тогава Борисов започва самостоятелна политическа кариера, като се кандидатира и е избран за кмет на София. След две години отново печели кметските избори, прави своята партия ГЕРБ и през 2009 г. печели парламентарните избори и става министър-председател.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?