Борисов не позволи София да признае арменския геноцид

Заради нежеланието на кмета Бойко Борисов "да се конфронтира с Турция", групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет изненадващо изтегли подписите си под предложението на ДСБ София официално да признае и осъди геноцида над арменския народ в рамките на Османската империя. Това доведе до скандал по време на общинската сесия в четвъртък.

В продължение на един месец общинските съветници разсъждаваха върху процедурната възможност за приемане на декларация за геноцида. Зад това предложение бяха събрани общо 37 подписа – 32 на ГЕРБ и 5 от ДСБ. В последния момент преди заседанието на СОС обаче хората на Борисов изтеглиха подкрепата си. Официалният мотив бе, че правилникът за работата на градския парламент на дава възможност за приемане на такава декларация.

Пред медиите Борисов посочи друга причина: "Аз не искам да се конфронтирам с Турция".

По думите му партия ГЕРБ е направила всичко необходимо, за да осъдим в други градове признаването на геноцида, извършван над арменците в периода 1915 – 1922 година в рамките на Османската империя.

"Действията на общинските съветници от ДСБ обаче са в тази посока – за конфронтация с Турция. Те няма къде да се показват и използват евтини трикове. Аз се срещнах с представители на арменската общност в София и изразих нашата съпричастност”, каза още Борисов.

В знак на протест групата на ДСБ напусна за кратко заседанието и обяви, че ГЕРБ са нарушили правилника на СОС, като не са допуснали декларацията за гласуване.

"Така кметът Бойко Борисов се приведе пред турската страна. С това бе пренебрегната волята на арменцитe, които живеят в София”, заяви общинският съветник от ДСБ Вили Лилков.

ДСБ твърдят, че правилникът на градския парламент дава възможност на СОС да гласува декларации от местно значение. Според тях именно с такова значение би било приемането на декларация за съпричасност към близките на жертвите от геноцида, тъй като в София живеят над 10 000 арменци.

Според ГЕРБ подобна декларация би имала национално и международно значение и няма как да се гласува от СОС. Топката бе прехвърлена към парламента. Преди година същото предложение бе отхвърлено и от Народното събрание. Коалиционните партньори на ДПС – НДСВ и БСП заявиха, че не бил избран точният момент за нея. Хората на Ахмед Доган демонстративно напуснаха залата и заявиха, че предложението е провокация. По време на гласуването единственият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов подкрепи документа.

Столичният общински съветник от ВМРО и лидер на младежката организация на партията Ангел Джамбазки, който е член на общинската група на ГЕРБ, също защити изтеглянето на декларацията.

"СОС нямаше право на днешното си заседание да приеме декларация, с която да осъди това действие на Турция. Колегите от ДСБ явно са се заблудили и не са запознати с правомощията на СОС, но лошото в случая е, че тяхната заблуда се пренесе и върху арменската общност в София. Въпросът се политизира. Декларацията е от правомощията на Народното събрание", каза той.

Подобни декларации вече са приети от пет български общини, включително Пловдив и Бургас, където кметовете са избрани с листа на ГЕРБ, както и в Русе, където кметът е от БСП.

Междувременно русенската структура на ДПС чрез Административния съд е
поискала обезсилване на декларацията, съобщи в четвъртък общинският съветник Мирослав Славчев. Смятаме, че такъв документ не е в правомощията на местната власт, заяви той.

Същия ден Общинският съвет на града почете с едноминутно мълчание жертвите на геноцида над арменците, а общинските съветници на "Атака" осъдиха съдебния иск на ДПС. Декларацията за геноцида беше приета от общинарите на 17 април, като срещу нея гласуваха само представителите на ДПС.

Споделяне

Още от България