Борисов: Пълни измислици, зад които стоят корумпирани наши политици

Бойко Борисов определи публикацията в американското списание CQ като пълна измислица, за която стоят провалени и корумпирани български политици. На заседанието на Столичния общински съвет той направи коментар по повод твърденията в публикацията, че той е бил свързан с престъпните групировки и че стои зад близо 30 поръчкови убийства, извършени по времето, когато е бил главен секретар на МВР.

“Цитираното в статията изследване е било поискано от частна швейцарска банка, която е поискала от някой, запазил анонимност, да напише нещо, което е поръчано от България”, каза Борисов, според когото поръчката била на тези, които се плашат от проекта ГЕРБ. "Като знаете къде стоят парите на "Топлофикация" и на други хора - главно в швейцарски банки, оттам идва и поръчката", каза още столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ.

Той допълни, че когато е бил главен секретар на МВР в легитимен доклад на ООН е било посочено, че България е на трето място в света по залавяне на наркотици и страната ни е била посочена като успешно справила се с прането на пари, печатането на фалшиви пари и източването на кредитни карти.

Публикацията предизвика оживление сред депутатите в парламента, които обаче дълго време се въздържаха от коментари по нея, като се оправдаваха, че не са я чели в оригинал.

Първи, които взеха отношение по нея, бяха независимите депутати, близки до ГЕРБ и до Борисов Димитър Абаджиев и Лъчезар Иванов. Според Абаджиев публикацията много му приличала на неща, които вече бил чел във вестниците “Атака” и “Седем”.

“Не трябва да забравяме, че наближава предизборна кампания в България и има предизборна кампания в Съединените щати. Това, което е важно в случая, е, че Бойко Борисов е получил най-високите отличия на ЦРУ и ФБР. Тези отличия не се дават “просто така”., каза Абаджиев. Според депутата, който беше в ръководството на партия Демократи за силна България, преди да напусне и да се обяви за независим и симпатизиращ на ГЕРБ, зад публикацията със сигурност стояли и български политици. “Това са тези, които не желаят Бойко Борисов да има авторитета, който има, които са срещу ГЕРБ. Те са известни, няма смисъл аз да ги изброявам”, каза Абаджиев.

Целта на статията е дискредитация на Борисов, заяви от своя страна Лъчезар Иванов, който също се впусна в защита на лидера на ГЕРБ, като призна, че не е чел самия матирал, а се позовава на преразказите на журналисти.

Лъчезар Иванов допълни, че трябва да се установи кой е източникът на информацията, по какъв път и как се разпространява. Той препоръча на журналистите да се обърнат към представител на американското посолство, който да каже дали изнесената информация е вярна.

“Свидетели сме на огромен скандал, свързан с образа на страната ни като правова държава и съюзник в международната борба с тероризма и корупцията”, каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев. “За пореден път истината за престъпността и корупцията в България излиза от чужди институции. Този скандал е надпартиен и поставя под въпрос демократичните устои и правовия ред в България”, заяви Методиев.


От ДСБ ще поискат незабавна реакция от страна на президента Георги Първанов и очакват такава от главния прокурор Борис Велчев. Освен това от партията ще поискат изслушване на премиера Сергей Станишев и на министрите Ивайло Калфин и Румен Петков, които били запознати с документите по този скандал.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?